Μπλοκάρει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα σχέδια της Εκκλησίας για πώληση περιουσίας

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης διαμηνύει πως θα εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο για να προστατέψει τον πράσινο χαρακτήρα της Βουλιαγμένης, καθώς αντιδρά στα σχέδια της για παραχώρηση εκτάσεων που ισχυρίζονται ότι τις ανήκουν στην περιοχή.

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης δηλώνει την αντίθεσή του στην πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει εκτάσεις και ακίνητα που εκτείνονται στα 190 στρέμματα στην περιοχή.

Ο δήμαρχος, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, εμφανίζεται έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό όπλο που μπορεί να έχει στη διάθεσή του, έτσι ώστε όπως αναφέρει να διαφυλάξει τον πράσινο χαρακτήρα των εν λόγω εκτάσεων.

Επί της ουσίας, στην ανακοίνωση του Δήμου γίνεται κάλεσμα στους επίδοξους επενδυτές να απέχουν από τη διεκδίκηση των εν λόγω οικοπέδων, τα οποία όπως αναφέρει δεν είναι καν οικοδομήσιμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από πλευράς του Δήμου αμφισβητείται για πρώτη φορά τόσο έντονα ακόμα και το καθεστώς ιδιοκτησίας των εν λόγω στρεμμάτων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η Εκκλησία παρουσιάζει ως ιδιοκτησία της περισσότερες εκτάσεις από όσες προβλέπει ο νόμος, κάτι που σημαίνει ότι η Τοπική Ααυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να πάει το θέμα στα άκρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση
Τις ανησυχίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για τις κυνικές προθέσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχετικά με την τσιμεντοποίηση των ελεύθερων πράσινων εκτάσεων της Βουλιαγμένης, επιβεβαιώνουν οι 2167/2021 και 2168/2021 προσκλήσεις της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ), μέσω των οποίων κοινοποιείται πρόσκληση ενδιαφέροντος «αξιοποίησης» ή αγοράς εκκλησιαστικών ακινήτων. Σημειώνουμε, πως ιδιαίτερη αίσθηση, προκαλεί το γεγονός ότι το περιεχόμενο των προσκλήσεων χαρακτηρίζεται από σειρά λαθών και ανακριβειών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι συντάχθηκαν τουλάχιστον πρόχειρα και επιπόλαια.

Η πρόσκληση καλεί επίδοξους επενδυτές να καταθέσουν προτάσεις για την αγορά ή τη μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, με φερόμενο ιδιοκτήτη την Εκκλησία της Ελλάδος στους Δήμους Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Κηφισίας, Αχαρνών, Μοσχάτου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα στη Βουλιαγμένη, οι προκηρύξεις αφορούν συνολικά σχεδόν 190 στρέμματα από τα οποία:

Πέντε ακίνητα συνολικής έκτασης περίπου 9 στρεμμάτων, αναγνωρισμένα ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας, τα οποία είναι πολεοδομικά ρυθμισμένα για οικιστική χρήση και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεσμευτεί προς απαλλοτρίωση.
Ένα ακίνητο 4,6 στρεμμάτων και συγκεκριμένα στο ΟΤ 13Β, το οποίο έχει συμπεριληφθεί εσφαλμένα μαζί με τα πολεοδομικά ρυθμισμένα της προηγούμενης περίπτωσης.
Δεκαεφτά ακίνητα συνολικής έκτασης 190 στρεμμάτων, τα οποία μέχρι το 2004 ήταν δεσμευμένα προς απαλλοτρίωση και πλέον έχουν αποδεσμευτεί με σειρά δικαστικών αποφάσεων, αλλά είναι πολεοδομικά αρρύθμιστα, δηλαδή δεν έχουν οικοδομικές γραμμές, χρήσεις γης και όρους δόμησης. Σημειώνουμε, πως, για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία για την πολεοδομική ρύθμιση αστικής περιοχής απαιτούνται, ακόμα και με τη συναίνεση όλων των φορέων αρκετά χρόνια.
Γι’ αυτό, άλλωστε, εκτιμάται πως στην προκήρυξη της ΕΚΥΟ για τα αρρύθμιστα ακίνητα υπάρχει όρος:

Ο Επενδυτής (επιφανειούχος) που θα αναλάβει την αξιοποίηση έκτασης ή υποσυνόλου εκτάσεων, θα υποχρεούται εγγυώμενος για αυτό με δική του επιμέλεια και έξοδα τα παρακάτω:
α) να υλοποιήσει την Πρότασή του εντός του χρονοδιαγράμματος και με όλες τις λεπτομερείς προδιαγραφές και όρους που θα συμφωνηθούν
β) μετά την υπογραφή της ως άνω συμβάσεως, να προβεί αμελλητί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση αποφάσεως υπό του αρμοδίου οργάνου που θα τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο στο εν λόγω Ο.Τ. προς άρση της ρυμοτομικής δέσμευσης και καθορισμό των όρων δομήσεως και χρήσεων γης και να εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση της Πρότασης.

Πρακτικά, καλεί τους επενδυτές να δεσμευθούν για την διεκπεραίωση διαδικασιών, οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν, καθώς ο πρώτος φορέας που πρέπει να συναινέσει στη διαδικασία είναι ο οικείος Δήμος, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί, παρά τις αφόρητες πιέσεις που έχουν ασκηθεί και ασκούνται ακόμα και σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η Εκκλησία, αφού απέτυχε μετά από προσπάθειες χρόνων να ρυθμίσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις πολεοδομικά, προσπαθεί μέσω της προκήρυξης να μεταθέσει τη δύσκολη αυτή διαδικασία ως υποχρέωση στους μελλοντικούς επενδυτές. Καλούμε τους πιθανούς ενδιαφερόμενους να υπολογίσουν σε τι περιπέτειες μπορεί να εμπλακούν.

Οι λόγοι για τους οποίους εναντιώνεται ο Δήμος, στην απόπειρα εκποίησης της φερόμενης ως εκκλησιαστικής περιουσίας της Βουλιαγμένης, έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα και στο παρελθόν

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ