Αρνητική η αυτοδιοίκηση στα σενάρια μετάθεσης των δημοτικών εκλογών του 2023

 

Του Γιάννη Γκουμάκη

Αρνητικά τοποθετούνται απέναντι στα σενάρια περί μεταφοράς κατά ένα εξάμηνο των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών του 2023 και επέκτασης της θητείας των Δημοτικών Συμβουλίων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής  Ένωσης  Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Οι δύο δήμαρχοι  εκφράζουν μιλώντας στην «Π» την άποψη πως μια ενδεχόμενη μεταφορά των εκλογών, και δεν είναι αναγκαία αλλά, και αποτελεί νομική παραβίαση κατά των αρχών και των νόμων που διέπουν την εύρυθμη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και προσβολή κατά του εκλογικού σώματος.

Παπαστεργίου: Δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε και νομικό έρεισμα για μεταφορά των εκλογών

«Δεν έχει γίνει καμία κουβέντα από την ΚΕΔΕ για μεταφορά των δημοτικών εκλογών. Θεωρώ ότι επίσης δεν είναι και λογικό να ζητήσουμε τη μεταφορά. Για ποιο λόγο; Δεν γνωρίζω ποιοι ζητούν αυτή τη μεταφορά, αν τη ζητούν, πάντως δεν έχουμε κάτι επίσημο. Πάντως δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για κάτι τέτοιο, δεν ήταν κάποιο έκτακτο γεγονός. Προφανώς οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες για την αυτοδιοίκηση αλλά ούτε συνταγματικά είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, ούτε έχει γίνει κάποια επίσημη συνάντηση η νύξη από την ΚΕΔΕ ή από το υπουργείο για το θέμα» υποστηρίζει ο Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν είμαι σίγουρος πως τέτοιες λύσεις ξαφνικά βοηθάνε στην εμπιστοσύνη που θέλουμε να διαμορφώσουμε με τους πολίτες. Δηλαδή για παράδειγμα αν γινόταν ένας σεισμός ή ένας πόλεμος μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, θεωρώ πως όντως, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί μία πολύ σοβαρή και εκτός προγραμματισμού αιτία για να μετατεθούν οι εκλογές. Το γεγονός όμως ότι όντως διανύουμε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης, υγειονομικής, οικονομικής, ενεργειακής, δεν νομίζω πως μπορεί να αποτελέσει λόγο αναβολής των εκλογών», συμππληρώνει.

 

Καϊτεζίδης:  Τίθεται θέμα συνταγματικότητας

«Η θέση της ΚΕΔΕ και όσων ξέρω δημάρχων και η δική μου είναι αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τίθεται θέμα συνταγματικότητας. Εμείς έχουμε ψηφιστεί το ‘19 για συγκεκριμένη δημοτική θητεία. Σε αυτή τη θητεία ασκούμε τα καθήκοντά μας με βάση την εντολή των συμπολιτών μας. Δεν μπορεί να αλλάζεις τη χρονική εντολή των συμπολιτών των δημοτών μας.Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να επιβάλει αυτή τη μεταφορά και δεύτερον θεωρώ ότι ενδεχόμενα θα προκύψει και θέμα με προσφυγή ακόμα και στη δικαιοσύνη για αποφάσεις που θα λάβουνε είτε τα εκλογικά όργανα, δημοτικό συμβούλιο κλπ, είτε οι δήμαρχοι. Εγώ γενικά είμαι αρνητικός σε μια τέτοια πολιτική γιατί το χρονικό όριο που έχουμε ψηφισθεί είναι αυτό που ορίζει η εντολή των δημοτών μας» δηλώνει ο Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Για τη προέλευση της φήμης, ο κ. Καϊτεζίδης ξεκαθάρισε πως πρόκειται περισσότερο για δημοσιογραφική πληροφορία. «Ούτε από την επικοινωνία που έχουμε με το υπουργείο εσωτερικών έχω ακούσει κάτι σχετικό. Εννοώ από πολιτικής πλευράς, από την πολιτική ηγεσία του Εσωτερικών, ούτε υπάρχει κάποια πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για κάποιο τέτοιο σενάριο. Άρα δε ξέρω από πού πηγάζει κάτι τέτοιο», δήλωσε.

«Εγώ θέλω να είμαι δήμαρχος με την εντολή των συμπολιτών μου, με τη χρονική διάρκεια που έχει αυτή η εντολή και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Εν πάση περιπτώσει, αν μας έρθει κάτι τέτοιο φαντάζομαι πως θα το συζητήσουμε και σε επίπεδο περιφερειακής Ένωσης των δήμων εδώ στην κεντρική Μακεδονία και στην ΚΕΔΕ από κει και πέρα θα αποφανθούμε», κατέληξε.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 16-4-2022)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ