Ανοίγει ο χορός των προσφυγών για το τέλος ταφής απορριμμάτων

της Βαρβάρας Ζούκα

Ανοίγει ο χορός των προσφυγών από δήμους της χώρας, υπό την ομπρέλα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), για το ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε αυξήσεις-φωτιά στα δημοτικά τέλη.

Σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου, η δημοτική επιτροπή του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης καλείται να λάβει απόφαση για την άσκηση προσφυγής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τον δρόμο των προσφυγών στο ΣτΕ για την υπόθεση του τέλους ταφής απορριμμάτων έχει δείξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με τον πρόεδρό της, δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, να έχει απευθυνθεί με προσωπική επιστολή του στους δημάρχους της χώρας, ενημερώνοντας για όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Προσφεύγει ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε αυτή τη φάση θα ασκήσει αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, που δημοσιεύθηκαν παραμονές Χριστουγέννων. Με τις αποφάσεις αυτές από τη μία πλευρά γίνεται η απόδοση στους ΟΤΑ εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, αλλά από την άλλη πλευρά παρακρατούνται ποσά από τους δήμους ως οφειλόμενα από τη μη καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων. Στην περίπτωση του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης με τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις τα ποσά που παρακρατούνται σε αυτή τη φάση υπερβαίνουν τα 260.000 ευρώ.

Κατά των επίμαχων αποφάσεων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών θα προσφύγουν και οι υπόλοιποι δήμοι που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της δικαιοσύνης με τη συνδρομή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Αντισυνταγματική η απόφαση για το τέλος ταφής

Το τέλος ταφής απορριμμάτων προβλέφθηκε με τον Ν. 4819/2021 και επιβάλλεται για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Το τέλος ταφής έχει οριστεί σε 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022 και αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο.

Η ΚΕΔΕ, με αποφάσεις των οργάνων της, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει τη θέση ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι αντισυνταγματικές και προκαλούν στους δήμους σημαντική απώλεια πόρων. Είναι ενδεικτικό ότι από την αναδρομική εφαρμογή των διατάξεων για το τέλος ταφής απορριμμάτων οι δήμοι της χώρας μέσα στο τρέχον έτος καλούνται να πληρώσουν ποσά που πλησιάζουν τα 240 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του κεντρικού κράτους», έχει αναφέρει για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αυξήσεις – φωτιά στα δημοτικά τέλη

Οι αποφάσεις της πολιτείας για αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων από την πλευρά των δήμων έχουν δημιουργήσει μείζονες πιέσεις στους δημοτικούς προϋπολογισμούς και σε πολλές περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες.

Ήδη στον δήμο Θεσσαλονίκης έχει ληφθεί απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%. Αντίστοιχη αύξηση αποφασίστηκε και στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Σε αυξήσεις προχωρούν ακόμη οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού, ενώ στον δήμο Βόλβης τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί αύξηση κατά περίπου 10% στα ανταποδοτικά τέλη που θα είναι σε ισχύ κατά το τρέχον έτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ