Α. Τζιτζικώστας: “Πόροι άνω των 100 εκ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία”

Το αναβαθμισμένο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο Υγειονομείο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφτηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Το Υγειονομείο πλέον στεγάζεται σε χώρο που παραχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, εντός του Τελωνείου, και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους στα πλοία που ελλιμενίζονται στη Θεσσαλονίκη, προστατεύοντας από κάθε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας«σήμερα, είμαστε εδώ βάζοντας έναν ακόμα κρίκο, έναν κομβικό κρίκο, στην αλυσίδα της προστασίας της δημόσιας υγείας. Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε την αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Υγειονομείου του Λιμένα Θεσσαλονίκης, μίας κρίσιμης υποδομής υγείας, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Το Υγειονομείο, το οποίο στεγάζεται πλέον σε έναν σύγχρονο χώρο που παραχώρησε το Λιμάνι Θεσσαλονίκης και είναι πλήρως στελεχωμένο και έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες, είναι η πρώτη γραμμή προστασίας της δημόσιας υγείας. Κι αυτό γιατί το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το δεύτερο σε μέγεθος και κίνηση λιμάνι της χώρας, είναι κύρια πύλη εισόδου μεγάλου αριθμού πολιτών, πλήθους εμπορευμάτων και υλικών, αλλά και λιμάνι υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, που αποβιβάζουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Είναι αυτονόητο ότι ο κίνδυνος εισαγωγής και μετάδοσης σοβαρών ‘παγκόσμιου χαρακτήρα’ λοιμωδών νοσημάτων είναι αυξημένος. Γι’ αυτό και δημιουργούμε εδώ, ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας από τις απειλές για τη δημόσια υγεία όπως η γρίπη, η πολιομυελίτιδα, ο ιός Έμπολα και πολλές άλλες. Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πλέον το Υγειονομείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας, όπως ακριβώς, υπαγορεύονται από τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, παρέχοντας καθημερινά υπηρεσίες και διεξάγοντας τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης στη δημόσια υγεία. Το Υγειονομείο είναι πλέον προσβάσιμο από όλους τους χρήστες και φυσικά από τα άτομα που μετακινούνται με τροχήλατο αμαξίδιο, ενώ διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως οι υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και οι ναυτικοί πράκτορες. Και βέβαια υπάρχει ειδικός χώρος για τη συνέντευξη ταξιδιωτών εκτεθειμένων ή ασθενών, ώστε να αποτρέπεται η μετάδοση στο περιβάλλον ή σε άλλα άτομα».

Το Υγειονομείο, όπως περιέγραψε ο Περιφερειάρχης:

-Πρώτον, ελέγχει τις συνθήκες υγιεινής σε όλα τα πλοία που ελλιμενίζονται στη Θεσσαλονίκη, προστατεύοντας την υγεία των ναυτικών και των επιβατών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υγιεινή των εμπορευμάτων.

-Δεύτερον, αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν προβλήματα υγείας και θωρακίζει την πύλη εισόδου του λιμανιού και συνεπώς ολόκληρη την περιοχή.

-Τρίτον, με την αναβάθμιση του Υγειονομείου, που ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιτυγχάνονται σημαντικά θετικά αποτελέσματα όπως: η έγκαιρη ανίχνευση συμβάντων δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας αλλά και η εκτίμηση του κινδύνου που εγκυμονούν, η οριστικοποίηση των σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση πιθανών περιστατικών δημόσιας υγείας που οφείλονται σε λοιμώδη νοσήματα, η κατάρτιση σχεδίου επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών φορέων, αλλά και μεταξύ των τοπικών φορέων με τους φορείς σε κεντρικό επίπεδο, η εξασφάλιση άμεσης πρόσβασης των νοσούντων ταξιδιωτών σε εγκαταστάσεις για ιατρική εξέταση και διάγνωση, αλλά και σε νοσοκομεία και η κατάρτιση μιας σειράς πρωτοκόλλων επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών με τους φορείς τις χώρας, αλλά και με πύλες εισόδου άλλων χωρών.

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε τα πρώτα έργα και δράσεις δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, αλλά και τους συνολικούς πόρους που θα διαθέσει η Περιφέρεια για την στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στην Κεντρική Μακεδονία τη νέα Προγραμματική Περίοδο, οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή και στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας. Μετά τα 80 εκ. ευρώ που διαθέσαμε για την ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται, συνεχίζουμε στον ίδιο ακριβώς δρόμο, ενισχύοντας τη δημόσια υγεία για όλους, εντάσσοντας τα δύο πρώτα έργα στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2023, τον εξοπλισμό των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία, των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες. Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, για την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των συστημάτων υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως υπογράμμισε η κ. Δερμεντζοπούλου«το σύγχρονο αναβαθμισμένο Υγειονομείο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν μια υποχρέωσή μας βάσει του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για όλες τις Περιφέρειες που έχουν λιμάνι στη χωρική αρμοδιότητά τους. Λειτουργούσε, πλην όμως η διοίκηση της Περιφέρειας το αναβάθμισε, δημιουργώντας έναν σύγχρονο χώρο, προσβάσιμο από τα άτομα με αναπηρίες, με εξαιρετικές συνθήκες για τους γιατρούς και τους επόπτες. Είναι μια πολύ σοβαρή δομή προστασίας της δημόσιας υγείας, με πολλαπλά οφέλη στην προστασία και τη θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας και της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ