της Βαρβάρας Ζούκα
“Αποφασίσαμε συνειδητά να ανοίξουμε όλα τα θέματα της πόλης, γιατί ο χρόνος πιέζει. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν, για να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που ήταν στον αυτόματο πιλότο”.
Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έδωσε ένα πρώτο στίγμα της πολιτικής που επέλεξε να ακολουθήσει η δημοτική του αρχή κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες που βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Το στοίχημα της καθημερινότητας
Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα με το οποίο χρειάστηκε να αναμετρηθεί η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη ήταν αυτό της καθαριότητας, καθώς η κατάσταση στην οποία παρέλαβε την πόλη στον τομέα αυτό ήταν απογοητευτική.
Στον τομέα της καθαριότητας η νέα δημοτική αρχή σε αυτούς τους μόλις τέσσερις μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου έχει να επιδείξει τα πρώτα σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Ο τομέας της καθαριότητας αναδιαρθρώθηκε πλήρως, ώστε πλέον να έχει αποκατασταθεί μια κανονικότητα στα ζητήματα της αποκομιδής και της διαχείρισης των ογκωδών απορριμμάτων, η οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν κάθε άλλο παρά δεδομένη.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πλέον έναν καινούριο κανονισμό καθαριότητας, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται με την ενεργοποίηση μέσα στις επόμενες μέρες του θεσμού του επόπτη γειτονιάς, περιλαμβάνοντας τσουχτερά πρόστιμα για όσους ρυπαίνουν την πόλη και δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Στέλιος Αγγελούδης διεκδίκησε και έλαβε από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ ειδικά για τον τομέα της καθαριότητας. Τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν για την εφαρμογή της νυχτερινής αποκομιδής αλλά και για τη σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.
Πέραν της καθαριότητας, η νέα δημοτική αρχή έδειξε ξεχωριστή βαρύτητα και σε σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται ενδεικτικά το λίφτινγκ που έγινε στη Δημητρίου Γούναρη και στην Αριστοτέλους αλλά και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν στην Ελένης Ζωγράφου, για την οποία υπάρχουν μείζονες διαμαρτυρίες έπειτα από την ανάπλαση που είχε υλοποιήσει η περασμένη δημοτική αρχή.
Αντίστοιχα, μια μεγάλη προσπάθεια έγινε και στον τομέα του πρασίνου, για τον οποίο επίσης υπήρχαν πολλές διαμαρτυρίες από τους πολίτες. Ήδη φυτεύτηκαν πάνω από 2.500 νέα δέντρα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες παραδίδεται στους πολίτες ένα πάρκο τσέπης στην περιοχή της Τούμπας.
Με σκοπό, εξάλλου, την ανακούφιση του προβλήματος της στάθμευσης, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία κατά την οποία η πόλη είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη λόγω και του flyover, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης διεκδίκησε τη διαμόρφωση νέων χώρων. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε να δοθούν 250 θέσεις στάθμευσης με πληρωμή στο λιμάνι, εκ των οποίων περίπου οι μισές χρησιμοποιούνται ήδη και οι υπόλοιπες θα ανοίξουν για το κοινό μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα.
Τα εμβληματικά έργα
Πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας η νέα δημοτική αρχή άνοιξε και τη βεντάλια σειράς εμβληματικών παρεμβάσεων για την πόλη.
Μέσα σε αυτό το πρώτο τετράμηνο η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη διεκδίκησε και εξασφάλισε χρηματοδότηση για το εμβληματικό έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας και της ανάδειξής της σε τόπο μνήμης και πάρκο αναψυχής. Ήδη ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται στον αέρα και μέσα στους επόμενους μήνες θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος που θα κατασκευάσει το έργο.
Η δεύτερη εμβληματική παρέμβαση που θα τρέξει είναι αυτή της δεύτερης φάσης πεζοδρόμησης της Αγίας Σοφίας, έργο για το οποίο έχει ήδη υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο.
Για το έργο της ανάπλασης των πρώην στάβλων Παπάφη εξασφαλίστηκε πρόσθετη έκπτωση από τον ανάδοχο που ανέλαβε την υλοποίησή του, ενώ για το ξύλινο ντεκ της παραλίας δρομολογήθηκε η διαδικασία της μελέτης – κατασκευής, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την επιτάχυνση του έργου.
Το ξύλινο ντεκ είναι ένα από τα εμβληματικά έργα για τα οποία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήλθε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με στόχο την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Αντίστοιχη συνεργασία μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει και για άλλες μεγάλες παρεμβάσεις, όπως η ανάπλαση της Αριστοτέλους, της πλατείας Βαρδαρίου και της Άνω Πόλης αλλά και της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου. Για το τελευταίο έργο, όπως αποφασίστηκε σε πρόσφατη συνάντηση του Στέλιου Αγγελούδη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι σχετικές μελέτες θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, με στόχο τη δημοπράτηση μέχρι την άνοιξη του 2025.
AΡΘΡΑ
Επιστροφή στην πολιτικότητα
της Βαρβάρας Ζούκα
Κάτι παραπάνω από τέσσερις μήνες συμπληρώνει στο τιμόνι του δήμου Θεσσαλονίκης η διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, που εκλέχθηκε με πλατιά πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Οκτώβρη.
Ο Στέλιος Αγγελούδης ανέλαβε τα ηνία του δήμου σε μια συγκυρία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή για την πόλη, μετά από μια τετραετία δύσκολη, που συσσώρευσε πολλά προβλήματα κύρια στο πεδίο της καθημερινότητας, το οποίο αποτελεί εν πολλοίς και αυτό στο οποίο κρίνονται οι δημοτικές διοικήσεις, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα.
Πολλοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι με την ανάληψη των δημαρχιακών καθηκόντων από τον Στέλιο Αγγελούδη επανήλθε μια κανονικότητα σε βασικές λειτουργίες της πόλης, με κορυφαία αυτή της καθαριότητας, αλλά και στη λειτουργία του ίδιου του δήμου Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακολουθώντας ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο διοίκησης από αυτό του προκατόχου του, ο Στέλιος Αγγελούδης από την πρώτη ημέρα που κάθισε στη θέση του δημάρχου επέλεξε ως βασικούς συνομιλητές του τους διευθυντές των δημοτικών υπηρεσιών και δεν περιορίστηκε να ακούει μόνον τους αντιδημάρχους ή τους προσωπικούς συνεργάτες του. Εξάλλου, από ένα μοντέλο διοίκησης πίσω από την κλειστή πόρτα ενός γραφείου, ο Στέλιος Αγγελούδης επέλεξε να βγει στις γειτονιές, για να έχει μια αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες.
Από την επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, ίσως να έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η επιστροφή στην πολιτικότητα. Σε αυτό το πρώτο τετράμηνο της διοίκησής του ο Στέλιος Αγγελούδης έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, αλλά κι ένας σκληρός διεκδικητής, όπου κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο.
Απέναντι στην κυβέρνηση ο νέος δήμαρχος έχει επιλέξει μια τακτική διεκδικήσεων για την πόλη. Δεν αρνήθηκε, για παράδειγμα, να εφαρμόσει τη νυχτερινή αποκομιδή που του ζητήθηκε ως μέτρο διευκόλυνσης για το flyover, αλλά διεκδίκησε ως αντιστάθμισμα -και πράγματι το έλαβε- έκτακτη χρηματοδότηση 13 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας. Ούτε αρνήθηκε τη συνεργασία στο πρότζεκτ ανάπλασης της ΔΕΘ, αλλά έθεσε συγκεκριμένους όρους, πολλοί από τους οποίους μάλιστα αναμένεται να γίνουν αποδεκτοί, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μια επωφελέστερη λύση για την πόλη.
Όπως επιβεβαιώνουν οι κινήσεις του σε αυτό το πρώτο διάστημα της δημαρχιακής θητείας του, ο Στέλιος Αγγελούδης εφαρμόζει μια πολιτική συνεργασιών και ανοιγμάτων, φέρνοντας κοντά στη διοίκησή του ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Αυτή η πολυσυλλεκτικότητα της “Ομάδας για τη Θεσσαλονίκη”, ωστόσο, μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη πρόκληση για τον νέο δήμαρχο, αφού οι ασκήσεις ισορροπίας δεν είναι πάντοτε οι ευκολότερες.
Η “εθνική Θεσσαλονίκης” και ο απολογισμός του Αγγελούδη
Του Βαγγέλη Πλάκα
Για τα αίτια της μεγάλης επικράτησης του Στέλιου Αγγελούδη στις εκλογές του Οκτωβρίου τα είπαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Επέτυχε ως υποψήφιος δήμαρχος, καίτοι ο ίδιος είχε σαφή κομματική ταυτότητα, να δημιουργήσει μια παράταξη πολυσυλλεκτική και να περάσει αυτό στην κοινωνία, περπάτησε μια και δυο φορές όλη την πόλη και μίλησε τετ-α-τετ με τους πολίτες και βέβαια είχε απέναντί του μια διοίκηση που είχε συσσωρεύσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την αδυναμία της σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας.
Τώρα όμως ο Στέλιος Αγγελούδης κρίνεται ως δήμαρχος και αφού έχουν παρέλθει οι πρώτες “100 ημέρες” της διοίκησής του όπου συνήθως γίνεται ο πρώτος απολογισμός. Ο ίδιος εμφανίσθηκε ικανοποιημένος απο τα πρώτα δείγματα γραφής της διοίκησής του αλλά το σημαντικότερο είναι πως το ίδιο πιστεύουν και οι θεσσαλονικείς. Το αποτυπώνουν καθαρά τα αποτελέσματα έρευνας της Opinion Poll που δείχνει πως πάνω απο τους μισούς θεσσαλονικείς είναι ικανοποιημένοι ως τώρα απο το Δήμο ενώ τρεις στους τέσσερις απαντούν ότι απο τα πρώτα δείγματα γραφής του δημάρχου, τα πάει καλύτερα απο τον προκάτοχό του.
Ο δήμαρχος διεκδικεί απέναντι στην κυβέρνηση, και φαίνεται πως κερδίσει απο αυτήν την τακτική του, ενώ έχει βάλει τάξη στην καθαριότητα, που ήταν μεγάλη πληγή για την πόλη. Παράλληλα έχει ανοίξει μια βεντάλια μεγάλων παρεμβάσεων για τη Θεσσαλονίκη και κυρίως χωρίς να αφήνει τα θέματα να σέρνονται. Επι παραδείγματι άμεσα πήρε τελικές αποφάσεις για την πλατεία Ελευθερίας, που δεν της έπρεπε να ειναι πάρκινγκ, άμεσα κλείνει το θέμα της Διοικητηρίου με τη συμφωνία με το ΥΠΠΟ που προβλέπει ό,τι μπορεί να γίνει και όχι ουτοπίες.
Το εντυπωσιακό ειναι πως το έργο του δημάρχου αναγνωρίζουν πολίτες απο διαφορετικές πολιτικούς χώρους. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα το 58% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 69% του ΣΥΡΙΖΑ, το 68% του ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω αν αυτό δείχνει πως μπορεί γύρω του να χτιστεί μια “εθνική Θεσσαλονίκης”, ούτε αν ο δήμαρχος συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς. Ξέρω όμως ότι έχει μπροστά του αυτήν την μεγάλη ευκαιρία.
(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 11-5-2024)