Στο «Απόλλων», που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, μέσω του οποίου προσδοκάται ότι θα επιτευχθούν μειωμένες δαπάνες στο ρεύμα για ευάλωτους πολίτες αλλά και για τους ΟΤΑ, πρόκειται να συμμετάσχει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το πράσινο φως, για να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες, άνοιξε σήμερα με απόφασή του το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στάθη Αβραμίδη.
Το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε, συγκεκριμένα, τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, που αποτελεί και το πρώτο καθοριστικής σημασίας βήμα για τη λειτουργία του προγράμματος «Απόλλων». Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αβραμίδης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην ενεργειακή κοινότητα προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους – μέλη της, προς τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά και Σερρών καθώς και προς τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.
Το πρόγραμμα «Απόλλων», που έχει θεσπιστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπηρετεί την εθνική ενεργειακή και κοινωνική πολιτική, αποτελώντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα.
Μέσω του προγράμματος αυτού, όπως εξήγησε ο κ. Αβραμίδης, ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης όπως και των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνονται μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις καταναλώσεις κάθε περιφέρειας.
Για μια θετική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πράξεις για τη Μακεδονία» Χρήστος Παπαστεργίου. Αντίθετα, αρνητικά τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρης Αβραμόπουλος, του συνδυασμού «Αλλαγή» Γιάννης Μυλόπουλος και της παράταξης «Μακεδονία Μπροστά» Δήμος Κυριλίδης. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί κομμάτι ενός ενεργειακού σχεδιασμού που έχει οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια και συγχρόνως δεν έχει λειτουργήσει υπέρ του περιβάλλοντος. Από την πλευρά του, ο κ. Μυλόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός, εφόσον δεν υπάρχει δημόσιος έλεγχος ούτε και λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην ενέργεια. «Δεν έχει διευκρινιστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει ο σχεδιασμός», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Κυριλίδης. «Παρών» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΝ-εργασία» Βασίλης Ρόκος, διευκρινίζοντας ότι στέκεται θετικά απέναντι στις ενεργειακές κοινότητες, αλλά αντιτίθεται στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ χωρίς αντίστοιχο χωροταξικό σχεδιασμό.
Τους βασικούς άξονες του προγράμματος «Απόλλων» είχε παρουσιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΠΕΔ, η αρμόδια υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία είχε υπογραμμίσει τότε ότι η Κεντρική Μακεδονία πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση.