της Βαρβάρας Ζούκα
Σε αίτημα πρώτης γραμμής για την αυτοδιοίκηση αναδείχθηκε αυτό της καθιέρωσης της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της προσυνεδριακής συνάντησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Ο προσυνεδριακός διάλογος συνεχίζεται με αιχμή τα ανοικτά θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο των οικονομικών αλλά και των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, εν όψει του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα διεξαχθεί το διάστημα 7-9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.
“Στα χρόνια της κρίσης βοηθήσαμε να βγει η χώρα από το κόκκινο και τώρα κινδυνεύουμε να μπούμε εμείς στο κόκκινο”, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, αναφερόμενος στα πιεστικά οικονομικά προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι δήμοι της χώρας.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Κυρίζογλου, είναι απολύτως αναγκαίο μέχρι τα τέλη της χρονιάς οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ να χρηματοδοτηθούν με ένα επιπρόσθετο ποσό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. “Και αυτό μόνο για να τα βγάλουμε πέρα”, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κι ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους δήμους μετά τα προγράμματα “Θησέας” και “Αντ. Τρίτσης”.
Εν όψει της σύνταξης του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων, που αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο της Ρόδου, ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε ότι “η νέα χάρτα της αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, στην οποία έχουμε όλοι την ευθύνη να ανταποκριθούμε θετικά και αποτελεσματικά”.
Όπως σημείωσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, η ΚΕΔΕ έχει καταγράψει πάνω από 500 νόμους, διατάξεις, βασιλικά διατάγματα κ.ά., που αφορούν τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, παρατηρώντας ότι η πολυνομία συντείνει στη γραφειοκρατία αλλά ακόμη και στη διαφθορά.
Από το βήμα της προσυνεδριακής συνάντησης της Θεσσαλονίκης, ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στο αιρετό προσωπικό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε αδιανόητο να μην γίνεται αποδεκτό το τεκμήριο της αθωότητας μόνο για τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι “υφίστανται προκαταβολικά τις συνέπειες της καταδίκης -αργία κλπ- με μόνη την παραπομπή”.
Στέλιος Αγγελούδης: Αναγκαία η καθιέρωση μητροπολιτικών λειτουργιών
Στην ανάγκη καθιέρωσης της μητροπολιτικότητας αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που θα θεσπίζει μητροπολιτικές λειτουργίες θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η απόσταση από την Αθήνα. Το αίτημα του Στέλιου Αγγελούδη για τη θεσμοθέτηση μητροπολιτικών λειτουργιών υποστήριξε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις οδούς Λαγκαδά και Μοναστηρίου, που, όπως τόνισε, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από καθέναν από τους τέσσερις δήμους στους οποίους ανήκουν.
Με την επισήμανση ότι η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη αλλά και οριακή για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων, ο κ. Αγγελούδης τόνισε ότι ειδικά στο πεδίο των οικονομικών απαιτούνται άμεσες λύσεις, καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μετακύλισης βαρών προς τους πολίτες.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια “ακομμάτιστη, χωρίς προκαταλήψεις και διεκδικητική”, για να εκτονωθούν τα προβλήματα. “Να μη μας θεωρούν δεδομένους”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης.
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Οι δήμοι στο επίκεντρο του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας
Ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, ώστε οι δήμοι να τεθούν στο επίκεντρο του συστήματος διακυβέρνησης της χώρας, χαρακτήρισε την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. “Είναι σημαντικό η ευκαιρία αυτή να μην πάει χαμένη”, τόνισε ο κ. Καϊτεζίδης από το βήμα της προσυνεδριακής συνάντησης της ΚΕΔΕ.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε τους βασικούς άξονες των διεκδικήσεων της αυτοδιοίκησης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρέπει να αποδοθούν στους δήμους ουσιαστικές αρμοδιότητες και οι αναγκαίοι πόροι και το απαραίτητο προσωπικό για την άσκησή τους.
Παράλληλα, ο κ. Καϊτεζίδης υπογράμμισε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποδοθεί και μέρος του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας. “Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να περάσουμε από την ετεροδιοίκηση στην πραγματική αυτοδιοίκηση”, είπε χαρακτηριστικά.
Στα αιτήματα τα οποία έθεσε ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης περιλαμβάνονται αυτά της διενέργειας νέων προσλήψεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων, αλλά και της άμεσης οικονομικής υποστήριξης των ΟΤΑ. “Στο θέμα των οικονομικών χτυπάω την καμπάνα”, τόνισε ο ίδιος.
“Θα πρέπει επιτέλους να δουν την αυτοδιοίκηση ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης”, είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης.