Στα βήματα του… Μεγάλου Αλεξάνδρου

της Βαρβάρας Ζούκα

Με το βλέμμα στραμμένο στις αναδυόμενες αγορές της Ινδίας και ευρύτερα της Ασίας και με στρατηγικό στόχο την ανάδειξη της μακεδονικής ιστορίας μέσα από τη σύνδεσή της με την κληρονομιά του Αριστοτέλη και τη διεθνή ακτινοβολία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού όσο και πολιτιστικού πρότζεκτ, για το οποίο προσδοκάται ότι θα βάλει την περιοχή στους παγκόσμιους χάρτες.

Το πρωτοποριακό αυτό πρότζεκτ επιγράφεται «Το πέρασμα του Μεγαλέξανδρου στην Ασία» και θυμίζει στη σύλληψή του την αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου», που οδήγησε στη δημιουργία μιας από τις σημαντικότερες διαδρομές θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Πρόθεση του δήμου Αριστοτέλη είναι να πετύχει τη συνεργασία στο σχέδιο αυτό όλων των πόλεων, εντός αλλά και εκτός ελληνικών συνόρων, από τις οποίες πέρασε και άφησε το αποτύπωμά του ο Μέγας Αλέξανδρος.

«Όταν είσαι η γενέτειρα του Αριστοτέλη, του δασκάλου του Μεγαλέξανδρου, πρέπει να έχεις έναν πρωτεύοντα ρόλο επάνω σε αυτό το πρότζεκτ και ακριβώς αυτό κάνουμε. Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία να ενώσουμε τους δήμους που έχουν σχέση με το πέρασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη Μακεδονία και, μέσα από αυτό το πρόγραμμα πολιτισμού που θα καταρτίσουμε, θέλουμε να ταξιδέψουμε κυρίαρχα προς τις Ινδίες, που είναι ένας τόπος όπου ακόμη υπάρχουν το άρωμα και η φήμη του Μεγαλέξανδρου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως εξηγεί ο κ. Βαλιάνος, αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος τουριστικής προβολής και ανάπτυξης, βάσει του οποίου πορεύεται ο δήμος Αριστοτέλη.

Τουριστική ανάπτυξη

«Πρόκειται για ένα καινούριο πρότζεκτ, που ακουμπά επάνω στην ιστορία του Μεγαλέξανδρου. Βεβαίως, αυτό το πολιτιστικό προϊόν που προετοιμάζουμε θα αποτελέσει συγχρόνως και ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν, το οποίο μάλιστα απευθύνεται σε μια δυναμική αγορά, όπως είναι η Ινδία, με πάρα πολύ κόσμο και με πληθυσμούς που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τη μακεδονική ιστορία του Μεγαλέξανδρου», τονίζει ο κ. Βαλιάνος.

Όπως προσθέτει, «ουσιαστικά μέσα από αυτό το πρότζεκτ θέλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να δημιουργήσουμε νέες τουριστικές αγορές, που πολλές φορές συμπίπτουν και με δορυφορικές της Ρωσίας, όπως είναι το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν κ.ά, που τις χρειαζόμαστε μετά την πτώση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία».

Μακεδονικό δίκτυο πολιτισμού

Ο σχεδιασμός του δήμου Αριστοτέλη περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «μακεδονικού δικτύου πολιτισμού», στο οποίο θα συμμετέχουν πόλεις από τις οποίες πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Σε πρώτη φάση απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία αυτού του δικτύου πολιτισμού θεωρείται η συμμετοχή των δήμων Πέλλας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Βέροιας, Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλη, Αμφίπολης και Καβάλας. «Οι δήμοι αυτοί θα συμπορευτούν, σχηματίζοντας το πρώτο μακεδονικό δίκτυο πολιτισμού, το οποίο με ένα εμπνευσμένο προϊόν, με ιστορικό κύρος, ευρύτητα, συνοχή και εγκυρότητα θα προβάλει τη μακεδονική ιστορία αρχικά στις Ινδίες και στη συνέχεια όπου κριθεί σκόπιμο», περιγράφεται στη σχετική πρόταση υποστήριξης του εγχειρήματος την οποία υπέβαλε ο δήμος Αριστοτέλη προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αρχικά θα φτιάξουμε έναν καταστατικό χάρτη για το πώς θα λειτουργήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους δήμους. Πάνω σε αυτόν θα στήσουμε ουσιαστικά μια πρόταση πολιτισμού, η οποία θα ακουμπάει στην αρχαιότητα, θα έχει να κάνει με τον Μέγα Αλέξανδρο αλλά και με το τι διδάχθηκε ο ίδιος ο Μεγαλέξανδρος από τον Αριστοτέλη -θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τις φιλοσοφικές διδαχές του Αριστοτέλη. Όλα αυτά μαζί με τον σύγχρονο πολιτισμό θα αποτελέσουν ένα πακέτο που θα ταξιδέψει μέχρι την Ινδία», σημειώνει ο κ. Βαλιάνος.

Σε δεύτερο χρόνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, θα γίνουν επαφές και με τις πρεσβείες στο εξωτερικό, ώστε αυτό το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν να συμπεριλάβει και τόπους στο εξωτερικό που συνδέονται με τον Μεγαλέξανδρο.

Το εγχείρημα του δήμου Αριστοτέλη έχει ήδη την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), ενώ θα υποβληθεί και επίσημο αίτημα να τεθεί και υπό την αιγίδα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. «Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που αξιολογεί και αξιοποιεί καταγραφές από τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων Αριστοτέλη και Θεόφραστου. Στηρίζεται μεταξύ άλλων στην 30ετή έρευνα που πραγματοποιεί το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ στη χλωρίδα του Αριστοτελικού Όρους αλλά και σε λεπτομερείς αναφορές του φιλόσοφου Θεόφραστου, ο οποίος ήταν διάδοχος του Αριστοτέλη στην περιπατητική σχολή. Μάλιστα, ο τελευταίος αναφέρει ότι τα βότανα του Αριστοτέλη ήταν εκείνα που οδήγησαν τον Μεγαλέξανδρο στο να αναγνωρίσει μέρος της ασιατικής χλωρίδας. Με όχημα ένα σπουδαίο περιηγητικό πρόγραμμα πολιτισμού από τη Μίεζα και τη Βεργίνα μέχρι τα Στάγειρα, την Αμφίπολη και τους Φιλίππους, ο δήμος Αριστοτέλη ξεδιπλώνει το μεγαλείο της μακεδονικής του υπόστασης, απευθυνόμενος σε μια χώρα-στόχο, όπου το brand ‘«Alexander the Great’ είναι αναγνωρίσιμο, αποδεκτό και άκρως εκτιμητέο», σημειώνεται στην πρόταση που έχει κατατεθεί στην ΠΕΔ από μέρους του δήμου Αριστοτέλη. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σε μία από τις προσεχείς συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Πολιτική”, 4-1-2025)

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr
myoffice24

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ