Της Χρύσας Κυριακού
Σε μεγάλη πρωταγωνίστρια αναδείχτηκε για μια ακόμα εκλογική διαδικασία η αποχή στο σύνολο της χώρας αλλά και στους έξι δήμους της Θεσσαλονίκης όπου είχαμε δεύτερο γύρο για την ανάδειξη των νέων δημοτικών μας αρχόντων. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή ήδη από τον πρώτο γύρο, ωστόσο, στους δήμους που διεξήχθη επαναληπτική διαδικασία καταγράφηκαν απογοητευτικά ποσοστά. Η συμμετοχή σε όλη την Π.Ε. Θεσσαλονίκης έφτασε μόλις στο 40,71%, καθώς από τους 3.665.614 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόλις οι 1.492.214.
Συγκεκριμένα:
Στον δήμο Θεσσαλονίκης, η αποχή κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό και έφτασε στο 67,43%.
Στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου, η αποχή έφτασε στο 62,73%.
Στον δήμο Παύλου Μελά, η αποχή ήταν 62,29%
Στον δήμο Καλαμαριάς, η αποχή ήταν στο 59,02%.
Στον δήμο Δέλτα, η αποχή έφτασε στο 52,04%.
Στον δήμο Θερμαϊκού, καταγράφηκε το μικρότερο ποσοστό που έφτασε στο 49,86%.
Τα μεγάλα ποσοστά αποχής αποδεικνύουν ότι οι ψηφοφόροι επέδειξαν μια απροθυμία στο να προσέλθουν για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή στις κάλπες με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί μόλις λίγους μήνες οι διπλές εθνικές εκλογές.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας “To the point”, Δημήτρης Κατσαντώνης σχολίασε την αυξημένη αποχή τονίζοντας ότι είναι ένα φαινόμενο ούτε σημερινό, ούτε συγκυριακό αλλά χρόνιο και δομικό για την ελληνική πολιτική ζωή. “Είναι ένα φαινόμενο ασφαλώς ανησυχητικό και άξιο προβληματισμού για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, ώστε να προκύψουν λύσεις και όχι μόνο διαπιστώσεις”, είπε στην «Π» υποστηρίζοντας ότι στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το φαινόμενο εντάθηκε.
Ο κ. Κατσαντώνης μάλιστα μας εξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι εντάθηκε. “Ο κύριος και ουσιαστικός, ο οποίος τροφοδοτεί τις τάσεις αποχής εδώ και 15 χρόνια περίπου, είναι η αποστασιοποίηση των πολιτών – αν όχι αποξένωση τους- από το πολιτικό σύστημα. Το θεωρούν – ιδιαίτερα οι νέοι – αυτονομημένο από τις ανάγκες τους, αυτοεξυπηρετούμενο και με έλλειμμα δυνατοτήτων για αυθεντική εκπροσώπηση τους, μέσα στους θεσμούς. Προφανώς, πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της καλύτερης εκπροσώπησης της κοινωνίας, μέσα στο πολιτικό σύστημα”, είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό ποσοστό αποχής είναι υψηλό αλλά όχι στα επίπεδα που καταγράφεται στις καρτέλες του υπουργείου Εσωτερικών λόγω της περιβόητης μη εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων. “Μια Πολιτεία που σέβεται τον εαυτό της πρέπει αυτό να το πράξει”, τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι μια ακόμη αιτία είναι οι πολλές εκλογές μέσα στο τελευταίο πεντάμηνο, οι οποίες δημιούργησαν κόπωση σε μερίδα του εκλογικού σώματος ενώ δυσχέραναν πολλούς ετεροδημότες να μετακινηθούν αλλεπάλληλες φορές προς τον τόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους.
Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Στατιστικής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Θεόδωρος Χατζηπαντελής έκανε τη δική του ανάλυση υποστηρίζοντας ότι στο Εθνικό Δημοτολόγιο (δηλαδή δικαιούνται να ψηφίσουν) είναι εγγεγραμμένοι σχεδόν 10 εκατομμύρια πολίτες. Μόνιμοι κάτοικοι στο εσωτερικό (άνω των 17 ετών) είναι περίπου 8 εκατομμύρια σύμφωνα με την απογραφή του 2021. Άρα το δυνητικό εκλογικό σώμα είναι 8 εκατομμύρια. Παράλληλα υπάρχει 1-1,5 εκατομμύριο ετεροδημοτών –σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από τον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι. Ενώ, υπάρχει σχεδόν 1 εκατομμύριο –ετεροδημότες ή όχι, που είναι εκτός πολιτικής και συμμετοχής.
“Έτσι στον πρώτο γύρο των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση ψήφισαν 5,15 εκατομμύρια από τα 6,5-7 εκατομμύρια ή έστω από τα 8. Φυσικά ετεροδημότες είναι δύο ειδών. Κάτοικοι αστικών περιοχών που ψηφίζουν στην επαρχία αλλά και κάτοικοι των περιφερειακών δήμων –Αττικής και Θεσσαλονίκης κυρίως, που ψηφίζουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Φυσικά μπορεί κάποιος να μην συμφωνεί με κανέναν από τους υποψήφιους!”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, 5 στα 7 είναι καλός αριθμός. “Άλλωστε τόσοι ψήφισαν και στις βουλευτικές του Ιουνίου! Τον Μάιο είχαν ψηφίσει σχεδόν 6 εκατομμύρια. Στον Β γύρο ψήφισαν 20% λιγότεροι. Λογικό αν θεωρήσουμε ότι όσοι δεν ψήφισαν δεν ήθελαν κανέναν από τους δύο που ήταν υποψήφιοι ή τους ήταν δύσκολο να μετακινηθούν άλλη μία φορά. Αν καταργηθεί το καθεστώς «ετεροδημότης» και αν υπάρξει επιστολική ψήφος θα πάμε με άνεση στα 7 εκατομμύρια συμμετεχόντων”, κατέληξε ο κ. Χατζηπαντελής.