ΠΚΜ: Σε τροχιά υλοποίησης 17 έργα, ύψους 40 εκατ. ευρώ, για εξοικονόμηση νερού στις αγροτικές καλλιέργειες

Δεκαεπτά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο προγράμματος για τη μείωση του νερού που χρησιμοποιείται για την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών.

Για την πορεία των έργων ενημέρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Στάθης Αβραμίδης, απαντώντας, στο πλαίσιο της σημερινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, σε ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Τα αρμόδια υπουργεία μέσω προγραμμάτων και βάσει της νομοθεσίας κάνουν τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη μείωση του υδροφόρου ορίζοντα και τη ρύπανση των υδάτων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης του νερού για την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, το οποίο σχεδίασε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέθεσε 19 ολοκληρωμένους φακέλους σε συνεργασία με τους Γενικούς και τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ). Από το μέτρο 4.3.1. του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου χρηματοδοτήθηκαν οι δράσεις για 17 έργα με ποσό 40 εκατ. ευρώ. Και οι 17 δράσεις και έργα είναι σε στάδιο υλοποίησης ή συμβασιοποίησης και υλοποιούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο της υποστήριξής τους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διέθεσε, πέραν των μελετών που έγιναν από τις υπηρεσίες μας, και 180.000 ευρώ για την τεχνική υλοποίησή τους», ανέφερε ο κ. Αβραμίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι το περιφερειακό συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίση. «Επόμενο βήμα είναι η σύσταση μηχανισμού παρακολούθησης της προόδου εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Κρίσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», έκανε γνωστό ο ίδιος.

Στρατηγικό σχέδιο ζητά ο Μυλόπουλος

Το ζήτημα της λειψυδρίας έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή» Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να συνταχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Μυλόπουλος κατέθεσε ένα πακέτο προτάσεων για σειρά έργων που πρέπει να σχεδιαστούν, με στόχο να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία, προτείνοντας μεταξύ άλλων:
– Να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα η λήψη μέτρων για τον εμπλουτισμό των φυσικών δεξαμενών του νερού.
– Να αναθεωρηθεί η αγροτική ανάπτυξη, που στηρίζεται σε υδροβόρες καλλιέργειες.
– Να επανεξεταστεί η μορφή της τουριστικής ανάπτυξης στην άνυδρη Χαλκιδική.
– Να εκσυγχρονιστούν τα αρδευτικά δίκτυα με δραστική μείωση των απωλειών νερού.

Ερώτηση και από την παράταξη Ρόκου

Το ζήτημα της λειψυδρίας έθεσε και η παράταξη «ΣΥΝ-Εργασία» με επικεφαλής τον Βασίλη Ρόκο. Σύμφωνα με την ερώτηση που κατατέθηκε, η Κεντρική Μακεδονία αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σημαντικά προβλήματα με τους υδάτινους πόρους, μεταξύ των οποίων η μείωση του υδροφόρου ορίζοντα λόγω υπεράντλησης υδάτων για γεωργικές και οικιακές ανάγκες, η ρύπανση των υδάτινων πόρων, η υποβάθμιση οικοσυστημάτων των λιμνών αλλά και προβλήματα στην υδροδότηση και στην ποιότητα του πόσιμου νερού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr
myoffice24

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ