Το φλέγον ζήτημα των ανοιχτών δεδομένων αλλά και την αξιοποίηση τους προς όφελος της κοινωνίας προσέγγισαν σήμερα ειδικοί από τον χώρο της Επιστήμης και της Πληροφορικής.
Σε μια εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η διάθεση και κατανόηση δεδομένων αποτελούν σημαντική παράμετρο για τα προηγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη.
Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΜΚ, Νίκος Τζόλλας, τα ανοιχτά δεδομένα αποτελούν την πρόκληση της επόμενης δεκαετίας, και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο επόμενος πόρος που πρέπει να έχει ένα κράτος, για την οικονομική του ανάπτυξη.
Στόχος της Περιφέρειας ΚΜ είναι να ξεκινήσει μια σειρά Workshops, ανοιχτών συζητήσεων, ώστε με τους φορείς του οικοσυστήματος καινοτομίας να προωθήσει τη συνεργασία, για τη δημιουργία συγκεκριμένων datasets, ανοιχτών δεδομένων, ανά κλάδο.
Σκοπός, τα δεδομένα αυτά να είναι διαθέσιμα προς χρήση, είτε προς όφελος των πολιτών, είτε προς όφελος της επιχειρηματικότητας, επισήμανε.
“Έχουμε σκοπό στην ΠΚΜ να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί την επόμενη δεκαετία”, προσβλέποντας στην άμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να προβληθούν τα ανοιχτά δεδομένα προς όφελος όλων, ανέφερε.
Άμεση προτεραιότητα της ΠΚΜ αποτελούν οι τομείς των γεωχωρικών δεδομένων, της υγείας και του περιβάλλοντος. Θεωρούμε -όπως και η ΕΕ- ότι αυτοί είναι οι κλάδοι που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα. “Βρισκόμαστε σε έναν ευγενή ανταγωνισμό με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, προκειμένου να οργανώσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να είναι διαθέσιμα προς χρήση, ολοκλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.
Αυτή η εκδήλωση είναι μια απόδειξη ότι βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή. Τα ανοιχτά δεδομένα θα εξυπηρετήσουν και τους επισκέπτες του τόπου, προτείνοντας γαστρονομικές επιλογές τοπόσημα, αξιοθέατα προς επισκέψεις, πολιτιστικά δρώμενα κ.λπ., ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΜΚ, Βίκυ Χατζηβασιλείου
Τα ανοιχτά δεδομένα επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο που λειτουργούμε και εργαζόμαστε, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Βασιλόπουλος.
Συμβάλλουν στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών – που είναι ζητούμενο-, στις επιχειρηματικές ευκαιρίες ακόμα και την επίλυση κοινωνικών ζητημάτων. Όταν τα δεδομένα είναι ανοιχτά, ενισχύεται η διαφάνεια, προάγεται η κοινωνική συμμετοχή.
“Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ανοιχτά δεδομένα, δωρεάν”, ανέφερε.
Η αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων αποτελουν μία σύγχρονη πρόκληση που πρέπει συνεχώς να αντιμετωπίζεται ολιστικά, εξετάζοντας τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας, ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.
Τα δεδομένα μπήκαν στο επίκεντρο χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ως χώρα, η Ελλάδα, σημειώνει μια πορεία που έχει θωρακίσει τα δεδομένα.
Γίνονται νομοθετικές ενέργειες, βάσει των οποίων οι δημόσιοι φορείς θα διαθέτουν ανοιχτά δεδομένα, ώστε να είναι AI-ready. “Προκειται για ενα ζήτημα που θα γίνει πολύ επίκαιρο τους επόμενους μήνες”, ανέφερε ο Πρόεδρος ΣΕΤΠΕ, Θεόφιλος Μυλωνάς.