Π. Μπίλλιας: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε τέσσερα «κόκκινα» σημεία στη Θεσσαλονίκη – Εθνικής Αμύνης, Αγίων Πάντων, Δικαστήρια και ΔΕΘ στον σχεδιασμό

Παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας σε τέσσερα «κόκκινα» σημεία στη Θεσσαλονίκη, που πλημμυρίζουν σχεδόν σε κάθε βροχόπτωση, θα ξεκινήσουν μέσα στην καινούρια χρονιά, όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Μπίλλιας, παρεμβάσεις θα εξελιχθούν στην περιοχή της Εθνικής Αμύνης, στην Αγίων Πάντων, στην περιοχή των Δικαστηρίων αλλά και στη ζώνη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. «Μέσα στο 2025 θα έχουμε ανάδοχο, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτές τις τέσσερες παρεμβάσεις σε κρίσιμα σημεία του πολεοδομικού μας συγκροτήματος», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας, προσθέτοντας ότι τα έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν από την ΕΥΑΘ, θα χρηματοδοτηθούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
«Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά τα ρέματα δεν είναι αρμοδιότητας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ότι είναι των δήμων. Παρ’ όλα αυτά, επειδή αντιλαμβάνομαι το κοινωνικό κόστος που υφίστανται οι συμπολίτες μας κάθε φορά που πλημμυρίζει μια περιοχή, ανέλαβα την πρωτοβουλία και απευθύνθηκα στην ΕΥΑΘ Α.Ε., που έχει την τεχνογνωσία και το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, για να μας συνδράμουν και να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε αυτόν τον σχεδιασμό», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.

Task force για τα αντιπλημμυρικά

Τα ζητήματα της αντιπλημμυρικής προστασίας έθεσε με σχετική ερώτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού “Αλλαγή” Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος και επανέφερε την πρότασή του για τη σύσταση σε επίπεδο περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μιας Διαπαραταξιακής Επιτροπής Ειδικού Σκοπού. Αυτή η task force, σύμφωνα με την πρόταση την οποία κατέθεσε εκ νέου σήμερα ο κ. Μυλόπουλος, θα αναλάβει να συντονίσει τον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή του θεσμικού, του χρηματοδοτικού και του μεθοδολογικού πλαισίου της αντιπλημμυρικής προστασίας και να την προσαρμόσει στις σύγχρονες ανάγκες.

Απαντώντας στον κ. Μυλόπουλο για το ζήτημα της διαπαραταξιακής επιτροπής, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην καινούρια χρονιά η νέα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά θα προχωρήσει στη συγκρότησή της.

Δημοπρατείται το αντιπλημμυρικό έργο στην Τάφρο 66

Στο μεταξύ, ο κ. Μπίλλιας έκανε γνωστό ότι σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται και το μείζον αντιπλημμυρικό έργο στην Τάφρο 66 και στον ποταμό Λουδία.
«Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ανάρτησης στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθούν και οι οικονομικές προσφορές», είπε ο κ. Μπίλλιας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Τάφρο 66, την οποία έθεσε εκ μέρους της παράταξης “Πράξεις για τη Μακεδονία” ο περιφερειακός σύμβουλος Ημαθίας Φώτης Φωτιάδης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, πρόκειται για ένα έργο ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. «Είναι μια πολύ μεγάλη παρέμβαση σε μια περιοχή η οποία όντως έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και για τον λόγο αυτό προτεραιοποιήσαμε τα έργα, ώστε να δώσουμε μια ολιστική λύση, για να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα, όπως έχουμε δει στο παρελθόν», είπε ο κ. Μπίλλιας, σημειώνοντας ότι «το συγκεκριμένο έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα αντιμετωπίσει σε σημαντικό βαθμό όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Μπίλλιας τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν έργα ορεινής υδρονομίας, για τα οποία διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εκτελούνται αποκλειστικά από τα δασαρχεία. «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 15 χρόνια αυτά τα έργα έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη για διάφορους λόγους είτε λόγω υποστελέχωσης των δασικών υπηρεσιών είτε ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης. Εμείς ως περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επανειλημμένα κάνουμε οχλήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουν σε έργα ορεινής υδρονομίας, με στόχο τα φερτά υλικά να συγκρατηθούν στους ορεινούς όγκους και να μην καταλήξουν στους φυσικούς αποδέκτες. Το 2025, όπως έχουμε πληροφορηθεί, θα χρηματοδοτηθούν αρκετά τέτοια έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων.

Στα θέματα της αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και ο επικεφαλής της παράταξης “ΣΥΝ-εργασία” Βασίλης Ρόκος. “Η κλιματική αλλαγή υφίσταται, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί τη μακροχρόνια αιτιολόγηση για την έλλειψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών αντιπλημμυρικών έργων”, υπογράμμισε ο ίδιος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr
myoffice24

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ