Ο Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ στην Πιερία

Παρουσίαση της πρώτης δράσης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο Πιερίας, στην Κατερίνη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η παρουσίαση της πρώτης δράσης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027 διοργανώθηκε στην Πιερία, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των φορέων και των επιχειρήσεων για τις δυνατότητες που τους δίνουν οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας, για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα τα επόμενα χρόνια.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι αυτή είναι η πρώτη από τις νέες δράσεις που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια μέσω του νέου ΕΣΠΑ το επόμενο διάστημα, με στόχο πάντα την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας και την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Τώρα κοιτάμε μπροστά. Ο στόχος μας είναι το 2024 να είναι ‘Έτος Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η δράση που παρουσιάζουμε είναι στοχευμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Το ύψος της δράσης ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι 65 εκατομμύρια ευρώ και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως και 400.000 ευρώ”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Αναφερόμενος στους τομείς παρέμβασης και τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδύσεων, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι “θα πραγματοποιηθούν στους τομείς που αποτελούν προτεραιότητα για την περιφερειακή μας οικονομία, όπως η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αεροφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες. Και βέβαια στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές μας επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, να ενσωματώσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά, και με αυτή τη δράση, ενισχύουμε τους τρεις πυλώνες μας, τις τοπικές μας επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα”.

Η δράση θα υλοποιηθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ και την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, με τους οποίους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει τη σταθερά καλή της συνεργασία και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027. Επίσης, η δομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει αναλάβει αυτή τη συνεργασία και διασύνδεση, το One Stop Liaison Office, έχει αναγνωριστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ως μια καλή πρακτική και συνεχίζει να λειτουργεί και στη νέα προγραμματική περίοδο για να βοηθήσει και σε αυτή την προσπάθεια.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων και η αξιολόγηση θα γίνει με απολύτως αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια, χωρίς καμία απόκλιση από αυτό τον κανόνα.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και σε μία σειρά από επιχειρηματικές δράσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας:
-Πρώτοι σε όλη τη χώρα και από τους πρώτους σε όλη την Ευρώπη, υλοποιήσαμε τη δράση “ΔΙΕΞΟΔΟΣ” ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτήσαμε 7.000 επιχειρήσεις και διασφαλίσαμε 25.000 θέσεις εργασίας μέσα στην πανδημία.
-Χρηματοδοτήσαμε τα επενδυτικά σχέδια περισσότερων από 320 τουριστικών επιχειρήσεων, με πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ.
-Χρηματοδοτήσαμε τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού 120 τοπικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών.
-Με τα “Κουπόνια Τεχνολογίας” και τα “Κουπόνια Καινοτομίας” χρηματοδοτήσαμε περισσότερες από 450 επιχειρήσεις και clusters.
-Στον Αναπτυξιακό Νόμο εγκρίναμε περισσότερες από 110 νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ.
-Επιδοτούμε 480 άνεργους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
-Υλοποιήσαμε περίπου 3.000 έργα για δράσεις και επενδύσεις καινοτομίας, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με χρηματοδότηση 700 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιωτική συμμετοχή που άγγιξε τα 300 εκ. ευρώ.

Επίσης, πέρα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις:
-Καταργήσαμε τη λεγόμενη “πολιτική υπογραφή” στο 85% των διοικητικών πράξεων.
-Δημιουργήσαμε περισσότερες από 300 ψηφιακές υπηρεσίες για τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις και μέσα στο 2024 το σύνολο των υπηρεσιών μας θα είναι ψηφιακές, καταργώντας οριστικά τα γκισέ, τις ουρές και την ταλαιπωρία.
-Καταργήσαμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη, που επί 30 χρόνια πλήρωναν 150.000 ιδιώτες και επιχειρήσεις.
-Δημιουργήσαμε την πρώτη υπηρεσία μίας στάσης στο ελληνικό δημόσιο, τη Διεύθυνση Καινοτομίας και Επενδύσεων.

Παρά τις μεγάλες και πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, η δουλειά μας πιάνει τόπο. Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε 9% τον τελευταίο χρόνο. Δημιουργήθηκαν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία. Οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 18% και φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδο από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 24%. Και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία”, σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κλείνοντας την παρουσίασή του ο Περιφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι δίπλα σας, παλεύει μαζί με τις επιχειρήσεις, μαζί με τους επαγγελματίες, μαζί με τους εργαζόμενους. Πιστεύουμε στο επιχειρείν, πιστεύουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πιστεύουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο εξαιρετικό επιχειρηματικό και επιστημονικό δυναμικό της Περιφέρειας, στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους τόπου μας. Πιστεύουμε και στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τους νέους ανθρώπους και τις τοπικές μας επιχειρήσεις, με τις οποίες μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους. Και βέβαια πιστεύουμε και επενδύουμε στη συνεργασία, όπως η συνεργασία με τα Επιμελητήρια του τόπου μας, που είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας και μαζί για ακόμα μία φορά, παρουσιάζουμε συντονισμένα και δυναμικά τη δράση, παρέχομε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση στις επιχειρήσεις και τους ενδιαφερόμενους, για να έχουμε μεγάλη συμμετοχή, για να εξασφαλίσαμε ότι θα αξιοποιηθεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο ευρώ. Ακούμε, συζητάμε και σχεδιάζουμε δράσεις και ενέργειες που ξεκινούν από τη βάση και πηγαίνουν προς τα επάνω. Δράσεις που ωφελούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, που δίνουν λύσεις στα προβλήματα, ανοίγουν νέες προοπτικές και πάνω από όλα έχουν θεμελιώσει μια νέα, σταθερή σχέση εμπιστοσύνης. Σε αυτό το δρόμο συνεχίζουμε, χτίζοντας τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, την πιο φιλική Περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Την Περιφέρεια που είναι αξιόπιστη, γρήγορη, αποτελεσματική. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη”.

Νωρίτερα, ο κ. Τζιτζικώστας έκοψε την πίτα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενώ στις δυο εκδηλώσεις συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι Τομεάρχες Επιστημονικών Φορέων Θανάσης Λιακόπουλος και Επαγγελματικών Φορέων Γιάννης Κουφίδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας Άννα Τζήκα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ