«Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» : Νέα κοινωνική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Τη νέα κοινωνική πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσίασε σήμερα 17/6 σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Η πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης» αφορά σε ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης και προσφοράς, με στόχο την ενίσχυση δομών και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας μέσα από την ενεργοποίηση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα που θα φέρνει σε επαφή φορείς και ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν με δομές που χρειάζονται υποστήριξη.

Η πρώτη δράση που εντάσσεται σε αυτή τη νέα κοινωνική πρωτοβουλία αφορά στον συντονισμό από μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της προσφοράς ξενοδοχειακού εξοπλισμού από επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους σε δομές της Κεντρικής Μακεδονίας που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας αλλά και σε δημόσιους φορείς, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δομές προστασίας γυναικών – παιδιών κ.ά., όπως σημείωσε η κ. Δερμεντζοπούλου.

Μέσω της πρώτης δράσης, που παρουσίασαν σήμερα ο κ. Τζιτζικώστας και η κ. Δερμεντζοπούλου, πρόκειται να προσφερθούν περισσότερα από 55.000 προϊόντα ξενοδοχειακού εξοπλισμού, από έπιπλα μέχρι είδη ιματισμού και τηλεοράσεις. Οι δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, τα φιλανθρωπικά σωματεία ή οι δημόσιοι φορείς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα και τον εξοπλισμό που προσφέρεται στην παρούσα φάση μπορούν να απευθύνονται στην Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να δηλώσουν τις ανάγκες τους και να παραλάβουν μέρος του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η κορυφαία και σταθερή προτεραιότητα, που από την πρώτη στιγμή έχει θέσει η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την οποία υπηρετούμε στην πράξη με συνέπεια, με μετρήσιμο έργο για όλους τους συμπολίτες μας και ξεχωριστή φροντίδα για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας. Στη νέα πρωτοβουλία μας ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας γι’ ακόμα μια φορά συνεργάζονται στην Περιφέρειά μας κι αυτή η συνεργασία αποδίδει καρπούς. Ωφελεί τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, που αποτελούν για τη διοίκησή μας στην Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια απόλυτη προτεραιότητα. Ακόμα και στα πολύ δύσκολα χρόνια, απέναντι σε μεγάλες και διαδοχικές κρίσεις, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βάλαμε όλες μας τις δυνάμεις, αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο ευρωπαϊκό πόρο, για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή, για να δώσουμε διέξοδο σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι, σε κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά. Και τα καταφέραμε. Γιατί η προσωπική, πολιτική και ηθική μου δέσμευση ήταν και παραμένει ότι τόσο στα δύσκολα, όσο και στην περίοδο της ανάπτυξης και της προόδου, στην οποία έχουμε βάλει την Κεντρική Μακεδονία, δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του, κανέναν πίσω».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε το σημαντικό κοινωνικό έργο της Περιφέρειας όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής:
-Εξασφαλίσαμε και αξιοποιήσαμε περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία υλοποιήσαμε 250 έργα και δράσεις για την κοινωνική ένταξη, την καταπολέμηση της φτώχειας, τη βιώσιμη απασχόληση, την κοινωνική αλληλεγγύη.
-Δώσαμε ανάσα στις οικογένειες και τους γονείς, εξασφαλίζοντας ανελλιπώς από το 2015 μέχρι σήμερα, χιλιάδες θέσεις σε δομές φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών, σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, υποστηρίζοντας 60.000 γονείς, μεταξύ των οποίων και 2.000 γονείς παιδιών με αναπηρία.
-Διασφαλίζουμε καθημερινά τη λειτουργία 150 κοινωνικών δομών, που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και στους 38 Δήμους και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας. Και διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία τους και τα επόμενα χρόνια, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.
-Δημιουργήσαμε τα Κέντρα Κοινότητας, ένα σε κάθε Δήμο, που από την έναρξη της λειτουργίας τους έχουν υποστηρίξει 100.000 συμπολίτες μας.
-Δημιουργήσαμε τις δομές παροχής βασικών αγαθών και σήμερα λειτουργούν 19 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 15 Κοινωνικά Φαρμακεία, έξι Κοινωνικά Συσσίτια, που στηρίζουν με τρόφιμα, φάρμακα, γεύματα και είδη πρώτης ανάγκης 25.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Λειτουργούν 14 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα οποία φροντίζουν 540 συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας.
-Λειτουργούν 12 Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, αλλά και δέκα Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για Άτομα με Αναπηρίες, που φροντίζουν 456 συμπολίτες μας με κινητικές, νοητικές ή άλλες αναπηρίες.
-Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία επτά Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που έχουν υποστηρίξει 3.500 γυναίκες και παιδιά.
-Υποστηρίζουμε τα 24 ΤΟΜΥ, τις Τοπικές Ομάδες Υγείας, για μία σειρά από υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας για παιδιά σε κίνδυνο, έχοντας ήδη υποστηρίξει 3.100 παιδιά και εφήβους.
-Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία των δομών για άστεγους, το Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας και το Υπνωτήριο στη Θεσσαλονίκη, που έχουν φιλοξενήσει περισσότερους από 3.000 συμπολίτες μας.
-Διανείμαμε περισσότερα από 1 εκατομμύριο τρόφιμα σε 58.000 ευάλωτους συμπολίτες μας.
-Δημιουργήσαμε τον Πάγκο της Αλληλεγγύης στις Λαϊκές Αγορές, παραδίδοντας τρόφιμα στα Κοινωνικά Συσσίτια και τις Μονάδες Φιλοξενίας Παιδιών.
-Διοργανώσαμε μαζί με τοπικούς φορείς και συλλόγους σειρά δράσεων αιμοδοσίας και δωρεάν εξετάσεων.
-Στηρίξαμε τη δημιουργία της πρωτοποριακής εφαρμογής iSAVElives, σε συνεργασία με τη Microsoft και τον Ελληνικό Ανθρωπιστικό Οργανισμό “KIDS SAVE LIVES”. Μια εφαρμογή που πραγματικά σώζει ζωές.
-Προετοιμάσαμε το Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους, με το οποίο εντάσσουμε την τηλεϊατρική και την τηλεφροντίδα, επεκτείνουμε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και εκπαιδεύουμε τους εργαζόμενους στις δομές, ώστε οι συμπολίτες τις τρίτης ηλικίας να απολαμβάνουν ακόμα καλύτερη και ολοκληρωμένη φροντίδα.
-Στη μεγάλη υγειονομική κρίση στηρίξαμε το δημόσιο σύστημα υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και επικουρικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικό ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ.
-Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα πραγματοποιούμε σειρά δράσεων κατάρτισης και ανάπτυξης των επαγγελματικών προσόντων για τους άνεργους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους και τα άτομα με αναπηρίες, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 συμπολίτες μας.
-Υλοποιούμε τη στοχευμένη δράση με την οποία επιδοτούμε 480 άνεργους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
-Με το πρόγραμμα “Διέξοδος”, μέσα στην πανδημία, στηρίξαμε 7.000 τοπικές επιχειρήσεις και 25.000 θέσεις εργασίας.

Αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους που έχει προγραμματίσει να διαθέσει για την κοινωνική αλληλεγγύη η διοίκηση της Περιφέρειας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι οι πόροι που θα διατεθούν είναι σχεδόν διπλάσιοι, είναι πάνω από 365 εκατομμύρια ευρώ«Και στο νέο ΕΣΠΑ, τα πρώτα έργα που εντάξαμε ήταν εκείνα που αφορούν στη συνέχεια λειτουργίας των κοινωνικών δομών και υποδομών, που τόσα προσφέρουν στην κοινωνία μας. Εξασφαλίσαμε ακόμη περισσότερους πόρους για την κοινωνική αλληλεγγύη, που θα ξεπεράσουν τα 365 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες. Γιατί αυτό σημαίνει ανθρώπινη Περιφέρεια. Οι δράσεις που έχουμε σχεδιάσει άρχισαν να υλοποιούνται:
-Για την τόνωση της απασχόλησης, ειδικά των νέων και των γυναικών.
-Για την πρόσβαση στην ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδικά για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
-Για τη δια βίου μάθηση για όλους, με έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες.
-Για την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και για την άρση των διακρίσεων στην απασχόληση.
-Για την κοινωνική και οικονομική ένταξη, ειδικά των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
-Για την ισότιμη πρόσβαση σε βιώσιμες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες για όλους τους συμπολίτες μας που τις χρειάζονται.
-Για την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
-Για τη διασφάλιση της λειτουργίας όλων των δομών αλληλεγγύης, που υποστηρίζουν παιδιά, έφηβους, γυναίκες σε κίνδυνο, συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας και ευάλωτους συνανθρώπους μας.
Όλα αυτά είναι έργα και δράσεις που υλοποιούμε με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς μας πόρους. Ήδη έχουμε κάνει το επόμενο βήμα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα κρίσιμο βήμα για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «Μέλημα – Γέφυρες Αλληλεγγύης», ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «Η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της Περιφέρειας προς όφελος όλων των συμπολιτών μας με ταχύτητα και διαφάνεια αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα και απόλυτο στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα μας πρωτοβουλία αλληλεγγύης, με την οποία ενώνουμε δυνάμεις. Μια πρωτοβουλία που ενεργοποιεί τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ενισχύει αποφασιστικά τις κοινωνικές δομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία κάνουμε ακόμα ένα βήμα για την ενίσχυση των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, μέσα από την ενεργοποίηση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα σε όσους έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν και σε εκείνους που χρειάζονται βοήθεια. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια, στη συνεργασία. Και με την ευκαιρία αυτή απευθύνω ένα ανοιχτό κάλεσμα στις εταιρίες και στις επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε κάθε ιδιώτη που έχει αντίστοιχη δυνατότητα, να συμμετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν στην πράξη αυτή τη νέα προσπάθειά μας. Επειδή όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία πιο δυνατή, μια κοινωνία αλληλεγγύης και προοπτικής. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για εμένα προσωπικά, δεν υπάρχει ευημερία χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη αν αυτή δε φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε συμπολίτη μας. Γι’ αυτό και στην πορεία μας προς την ανάπτυξη δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανένα συμπολίτη μας πίσω. Στόχος μας είναι οι νέες ευκαιρίες, οι νέες δυνατότητες να φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, να είναι δίκαιη, να είναι για όλους. Στόχος μας είναι η Μακεδονία του 2030 να είναι μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη, μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινη».

Η κ. Δερμεντζοπούλου, παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ‘Μέλημα’ σηματοδοτεί το νοιάξιμο, έγνοια που αντιπροσωπεύει αυτό ακριβώς στο οποίο εστιάζουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: να ενδιαφερόμαστε και να φροντίζουμε όλους τους συνανθρώπους μας και ειδικά αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα συνεχίσουμε με ανάλογα έργα να ενισχύουμε κοινωνικές δομές και να ανακουφίζουμε όλους όσοι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Στόχος μας είναι να είμαστε σταθερά και με συνέπεια δίπλα σε όσους μας χρειάζονται και να μπορούμε να δίνουμε λύσεις σε όσους θέλουν να προσφέρουν, δείχνοντας το κοινωνικό πρόσωπο και την υπευθυνότητα που απαιτεί η σύγχρονη πραγματικότητα. Από σήμερα η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα απευθυνθεί σε όλους τους κοινωνικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας με τη λίστα των 55.000 αντικειμένων, ώστε κάθε είδος να φτάσει εκεί που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Κάτω από την ομπρέλα της συγκεκριμένης δράσης θα εντάξουμε, εκτός από παροχή συγκεκριμένων ειδών από τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και υπηρεσίες από ιδιώτες, ώστε να ενεργοποιήσουμε πλήρως την επιχείρηση, τον επαγγελματία, τους ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου να συνεισφέρουν σε αυτό το δίχτυ αλληλεγγύης που δημιουργήσαμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα συγκεντρώσουμε τα αιτήματα όσων παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης στην Κεντρική Μακεδονία και θα διαθέσουμε όλα τα είδη που έχουμε πλέον για να φτάσουν στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και στο εξής, αυτή η πρωτοβουλία θα αποτελέσει την αρχή και τον οδηγό για αντίστοιχες δράσεις στο επόμενο διάστημα».

Οι ενδιαφερόμενοι για τα είδη ξενοδοχειακού εξοπλισμού μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
Email: Antiperifereiarxis-ygeias@pkm.gov.gr
Τηλ.: 2313330802, 2313330804 και 2313330930
Διάρκεια Α’ Φάσης επικοινωνίας: 17 – 28 Ιουνίου 2024.
Καθημερινά ώρες 09.00′ – 14.30′.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ