Με απόφαση Τζιτζικώστα καταργούνται όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταργεί όλα τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες επί τριάντα χρόνια, λόγω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της και των νέων ψηφιακών υπηρεσιών στη λειτουργία της, με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, μια σειρά από επιβαρύνσεις στις συναλλαγές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας με τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εμπορίου και Μεταφορών της Περιφέρειας καταργούνται.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η μετατροπή της Περιφέρειας σε e-Περιφέρεια πλέον μας επιτρέπει, πέρα από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας, να τους απαλλάξουμε κι από ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος, εκείνο των ανταποδοτικών τελών, που πλήρωναν στις περιφερειακές υπηρεσίες για μια σειρά από πράξεις. Στην τρέχουσα συγκυρία, με την ακρίβεια να αποτελεί μείζον πρόβλημα για τα νοικοκυριά και την ελληνική κοινωνία, η απαλλαγή από ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Τα ανταποδοτικά τέλη ίσχυαν από το 1994. Τριάντα χρόνια μετά, οι συμπολίτες μας δεν θα αναγκάζονται πλέον να καταβάλλουν ανταποδοτικά τέλη για απλές διοικητικές πράξεις, οι οποίες δεν έχουν πια κόστος, ενώ η εξυπηρέτησή τους έγινε πιο φιλική, λιγότερο γραφειοκρατική, χωρίς ταλαιπωρία και ουρές σε γκισέ, σύγχρονη, αποτελεσματική και άμεση. Για να επιτευχθεί αυτό έπρεπε οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γίνουν ψηφιακές. Τα οφέλη από την μετατροπή της Περιφέρειας σε έξυπνη Περιφέρεια, σε e-Περιφέρεια, με την πρωτοβουλία που αναλάβαμε ως διοίκηση, αφορούν σε όλους τους πολίτες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που πρώτη στη χώρα άρχισε να υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποδίδει οφέλη για όλους. Σήμερα ήδη παρέχουμε 200 ψηφιακές υπηρεσίες και μέχρι το τέλος του 2023, θα έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που σημαίνει ακόμα περισσότερα οφέλη για τους πολίτες, ακόμα λιγότερη ταλαιπωρία, σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, περισσότερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, πιο σύγχρονη καθημερινότητα. Είναι ακόμα ένα βήμα που κάνουμε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, του εκσυγχρονισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της έμπρακτης στήριξης των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Μέσα από τις πρωτοβουλίες και το έργο μας κάνουμε καθημερινά πράξη το στόχο μας για τη Μακεδονία του 2030: Μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και κυρίως ανθρώπινη».

Τα ανταποδοτικά τέλη επιβλήθηκαν το 1994 και κρατούνται για τις παροχές των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στους πολίτες, για μια σειρά από συναλλαγές τους.

Πρόκειται για ετήσιες κρατήσεις από ένα σύνολο πάνω από 150.000 ιδιωτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τις υποθέσεις τους με τις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εμπορίου και κυρίως Μεταφορών της Περιφέρειας

Κεντρικής Μακεδονίας. Για παράδειγμα στις υπηρεσίες Μεταφορών γίνονται κρατήσεις τελών για έκδοση ή ανανέωση ή αντικατάσταση των αδειών οδήγησης, για έκδοση αδειών πρατηρίων υγρών καυσίμων, συνεργείων και σταθμών αυτοκινήτων, οδικών μεταφορέων επιβατών και εμπορευμάτων και πολλών άλλων πράξεων. Επίσης, αντίστοιχα τέλη αναγκάζονται να πληρώνουν μια σειρά από επαγγελματίες και επιχειρηματίες κλάδων της οικονομίας, όπως οι ιχθυοκαλλιεργητές κ.ά.

Οι διαδικασίες για τις οποίες πλήρωναν οι πολίτες γίνονται πλέον ψηφιακά, όσο προχωράει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας (ήδη περισσότερες από 200 υπηρεσίες έχουν ψηφιοποιηθεί) και έτσι καταργείται η πληρωμή των ανταποδοτικών τελών. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ συνολικά ωφελημένοι από την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών υπολογίζεται ότι θα είναι σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ