Στη Χαλκίδα συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της πολιτικής επιλογής της Διοίκησης να αποκεντρώσει τη λειτουργία της προκειμένου να «ακούσει», να καταγράψει και να αναδείξει τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι αλλά και να διαμορφώσει κοινό πλαίσιο θέσεων και διεκδικήσεων ενόψει και του τακτικού συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2024 στη Ρόδο.
Κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Σουλιώτης όσο και οι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν μετά επιτάσεως τα εξής ζητήματα:
Αντιμετώπιση της άναρχης χωροθέτησης και κατασκευής αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή, αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των δήμων και εξορθολογισμού του συστήματος κινητικότητας, χρηματοδότηση προγράμματος για ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους, χρηματοδότηση των δήμων για την πυροπροστασία, αντιμετώπιση επειγόντως του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, προβλήματα που προκύπτουν από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που απειλεί με ερήμωση των ορεινών περιοχών, αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Εύβοιας και διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του κεντρικού Αιγαίου, στήριξη της καλύτερης δυνατής λύσης για τη ΛΑΡΚΟ και τους 800 εργαζόμενους σε αυτήν.
Η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, αφού καλωσόρισε το προεδρείο και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα προβλήματα υποστελέχωσης των δήμων και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσής τους. Ωστόσο ως το κυριότερο πρόβλημα κατέταξε αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, καθώς, όπως είπε, πάνω από 100 χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων, «ταξιδεύουν» στην Στερεά, προκαλώντας την οικονομική αφαίμαξη των δήμων για τη μεταφορά τους και επιβαρύνοντας τους επιπλέον με το τέλος ταφής. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει έργο ενταγμένο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και υπογράμμισε ότι πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Τέλος η κα Βάκα εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην κατάργηση της ΔΟΥ Χαλκίδας, τονίζοντας παράλληλα ότι η κάθαρση πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Ν. Σουλιώτης αναφέρθηκε στις «σημαντικές αδικίες» που εισέπραττε η Στερεά Ελλάδα επί 14 χρόνια, καθώς λόγω στατιστικής στρέβλωσης, την κατέτασσε στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Στόχου 2, θεωρώντας την πιο ανεπτυγμένη από τις υπόλοιπες λόγω της βιομηχανικής συγκέντρωσης στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, με αποτέλεσμα να λαμβάνει λιγότερα χρήματα από τις υπόλοιπες.
«Ευτυχώς, σημείωσε με το νέο ΕΣΠΑ καταφέραμε να σταματήσουμε αυτήν την αδικία».
Αναφερόμενος ο κ. Σουλιώτης στο φαινόμενο της άναρχης χωροθέτησης και κατασκευής αιολικών πάρκων, τόνισε ότι η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι «πρωταθλήτρια» σε ότι αφορά την εγκατάστασή τους, χωρίς όμως τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ που θα σέβεται την αρχή της αναλογικότητας, σε επίπεδο δήμου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλουυπογράμμισε ότι η ΚΕΔΕ ενώνει τη φωνή της και συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των δήμων και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας.
Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα που όπως είπε, θα απασχολήσει το ΔΣ της ΚΕΔΕ στις 3 Ιουλίου όπου έχουν κληθεί ο ΕΟΑΝ, η ΕΕΑΑ και ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος.
Σε ότι αφορά στην κινητικότητα στους δήμους ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε τη θέση της ΚΕΔΕ ότι πρόκειται για αντισυνταγματικό μέτρο και ότι ζητά την κατάργηση της σχετικής διάταξης.
Τέλος αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών, που η ίδια η ζωή μας έδειξε, είναι να γυρίσουν στα δάση οι δασικοί υπάλληλοι, να συντηρηθούν οι αντιπυρικές ζώνες, να γυρίσουν στα δάση οι παραδασόβιοι πληθυσμοί, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν οι δασικές υπηρεσίες».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Δ. Βουρδάκοςκαι ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Εύβοιας Γ. Κελαϊτίδης.
Επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 83,5 εκ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ ζητά η ΚΕΔΕ
Επιπλέον χρηματοδότηση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ για τη χρονική περίοδο 2024-2025, ώστε κανένα παιδί που δικαιούται voucher να μη μείνει εκτός δομών ζητά η ΚΕΔΕ, ενόψει της δημοσίευσης της σχετικής ΚΥΑ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΑΑ που παρουσιάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά από τις 119.646 αιτήσεις έλαβαν voucher έλαβαν 56.815 παιδιά ενώ λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης έμειναν εκτός 62.831 παιδιά, εξ αυτών 6.702 παιδιά βρίσκονται κάτω του ορίου φτώχειας.
Για να καλυφθεί το σύνολο των 62.831 παιδιών η ΚΕΔΕ ζητά να διασφαλιστεί το επιπλέον ποσό των 83.565.230 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας (43.000 επιπλέον voucher, που αντιστοιχούν σε επιπλέον επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ.
Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά:
Τα νέα επιτόκια δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Επίσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ γνωστοποίησε την απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων που αφορά στον καθορισμό των επιτοκίων χορήγησης δανείων στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα για όλες τις κατηγορίες δανείων, που θα εγκριθούν έως 31 Δκεκεμβρίου 2024.
Συγκεκριμένα τα επιτόκια επενδυτικών δανείων, ήτοι για έργα, απαλλοτριώσεις, προμήθειες, μελέτες καθορίστηκε στο 4,75.
Το ίδιο, 4,75%, είναι το ύψος των επιτοκίων δανείων εξυγίανσης, δηλαδή για αναχρηματοδότηση ήδη συναφθέντων δανείων με το ΤΠΔ ή με πιστωτικά ιδρύματα Ελλάδας ή εξωτερικού, για ισοσκέλιση προϋπολογισμού και για εξόφληση οφειλών.
Για δάνεια εξοικονόμησης ενέργειας δεκαετούς διάρκειας, δηλαδή για έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού και παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, το επιτόκιο καθορίζεται στο 3,78%.
Τέλος τα επιτόκια δανεισμού για τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Ηλέκτρα 15ετούς διάρκειας το επιτόκιο καθορίζεται στο 3,10%.