Η ΚΕΔΕ θα συνδράμει στον Εθνικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας

Δημήτρης Παπαστεργίου: «Σε μια αυτονόητη εθνική προσπάθεια, δεν χωράνε ούτε επιβραβεύσεις ούτε τιμωρητικού χαρακτήρα πολιτικές».

Δέσμευση για περαιτέρω χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές καθαρίστριες, ΚΔΑΠ και λειτουργικές δαπάνες από τα αρμόδια Υπουργεία.

Το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι επικεφαλής παρατάξεων και της ΕΔΕΥΑ  συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα. Στη σύσκεψη, συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση, όπως μεταξύ άλλων, η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, η διάθεση των ΚΑΠ, η στήριξη των ΚΔΑΠ, η ναυαγοσωστική κάλυψη και η κατ’ εξαίρεση με ΚΥΑ δυνατότητα σε Δήμους που έχουν δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα, να λάβουν δάνειο για έργα ενεργειακής εξοικονόμησης.

Για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνδράμει στον εθνικό στόχο μείωσης του ενεργειακού κόστους. Τόνισε πως είναι εφικτή η μείωση των καταναλώσεων με τον περιορισμό του διακοσμητικού φωτισμού και τον εξορθολογισμό στη λειτουργία του κλιματισμού και της θέρμανσης, στο κομμάτι του οδοφωτισμού όμως, η κατάσταση δεν είναι ούτε τόσο αυτονόητη ούτε τόσο απλή.

«Όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας θα συνδράμουν στην προσπάθεια εξοικονόμησης και θα παρέμβουν στη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Όμως, θα πρέπει άμεσα οι Δήμαρχοι να προστατευτούν θεσμικά από την ποινική και την αστική ευθύνη σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα σε κάποιο δρόμο επειδή είχαν σβήσει τα φώτα» υποστήριξε.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε εκ νέου την ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω οι Δήμοι με πόρους, ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κίνδυνος εκτροχιασμού Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων λόγω αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι ένα σενάριο που αν ισχύσει θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Από πλευράς ΚΕΔΕ τονίστηκε επίσης πως το 96% των δαπανών των ΔΕΥΑ είναι ανελαστικό.

«Αναμέναμε κάποια αποκλιμάκωση στο κόστος που ωστόσο δεν ήρθε» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Βάσει των υπολογισμών  μας, το επιπλέον κόστος για τους Δήμους υπολογίζεται σε 300 – 350 εκατ. Ευρώ. Είναι αναγκαία μια νέα χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί με τα λιγότερα προβλήματα η χρονιά».

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την αναγκαιότητα για μια ακόμη φορά να προχωρήσει η ΚΥΑ που θα επιτρέπει σε όλους τους Δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ που συμπερασματικά αναμένεται να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή από τα αρμόδια Υπουργεία.

Θα υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε προσωπικό καθαριότητας των σχολείων. Δικαίωση των θέσεων της ΚΕΔΕ.

Στη χθεσινή σύσκεψη, ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για περαιτέρω χρηματοδότηση των Δήμων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικές καθαρίστριες ικανοποιήθηκε. Υπήρξε δέσμευση από την πλευρά των Υπουργείων πως θα δοθούν επιπλέον χρήματα για να καλυφθεί το κόστος προσλήψεων για την καθαριότητα των σχολείων, που υπενθυμίζεται και πάλι πως δεν αποτελεί ευθύνη των Δήμων.

Δημοτικά ΚΔΑΠ

Συμφωνία υπήρξε επίσης στο θέμα των Δημοτικών  ΚΔΑΠ. Οι Δήμοι της χώρας και φέτος δεσμεύονται να απορροφήσουν το σύνολο των παιδιών που είχαν πλήρεις φακέλους αλλά δεν πήραν voucher, αρκεί να στηριχθούν οικονομικά, όπως και πέρυσι. Σύμφωνα με τον Αν. Υπ. Εσωτερικών, το θέμα της χρηματοδότησης έχει κλειδώσει, και θα φτάσει έως τα 15 εκ. ευρώ έως το 2023.

Ναυαγοσώστες

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε για το θέμα των ναυαγοσωστών:

«Υπάρχουν Δήμοι που δεν κατάφεραν αυτό το καλοκαίρι να βρουν ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα, παρότι οι υπηρεσίες τους προχώρησαν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπει η νέα εθνική νομοθεσία. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, όπου μετά από πνιγμό, ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη κατά του Δημάρχου, αν και ο Δήμος είχε τρέξει όλες τις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά αυτές κηρύχθηκαν άγονες. Το είχαμε τονίσει ότι δεν υπάρχουν τόσοι ναυαγοσώστες στη χώρα, και για αυτό δεν μπορεί να ευθύνονται οι Δήμοι.» Κατόπιν κοινής συμφωνίας θα υπάρξει άμεσα και νέα συνάντηση όπου θα ληφθούν συγκεκριμένες από κοινού αποφάσεις ως προς τα ζητήματα που έθιξε η ΚΕΔΕ στην συνάντηση.

Στη χθεσινή σύσκεψη από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν:

Παπαστεργίου Δημήτρης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων

Κυρίζογλου Λάζαρος, Ά Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Κάρναβος Δημήτρης, Β´ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας

Καφαντάρης Δημήτρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ

Καλογιάννης Απόστολος – Δήμαρχος Λαρισαίων – επικεφαλής παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»

Μαρινάκης Γιώργης – Δήμαρχος Ρεθύμνου – Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ

Καραγιάννης Γιάννης – Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ