Η Χρύσα Αράπογλου παρουσίασε υποψήφιους και την «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη»

Για μια πόλη ανοιχτή στις προκλήσεις της εποχής, τολμηρή, συμπεριληπτική για όλες τις μορφές των οικογενειών, πόλη των ανοιχτών οριζόντων, μια πόλη φιλόξενη και καινοτόμα.

Μια πόλη που αγκαλιάζει και φροντίζει τα παιδιά της.

Για όλα όσα εμπεριέχονται σε μία «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη», με την οποία θα διεκδικήσει το δήμο Καλαμαριάς στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου μίλησε χθες ενώπιων ενός ενθουσιώδους κοινού που κατέκλυσε το «Μελίνα Μερκούρη», η Χρύσα Αράπογλου.

Η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς στην πρώτη μεγάλη εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού καθώς και της πρώτης ομάδας των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, ανέλυσε το όραμά της για την επόμενη ημέρα της Καλαμαριάς, επισημαίνοντας πως βασική αρχή είναι η δημιουργία ενός πραγματικά συμμετοχικού δήμου και καλώντας τις Καλαμαριώτισσες και τους Καλαμαριώτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του σχεδίου για την πόλη μας.

«Η Καλαμαριά πρέπει και μπορεί να συγκροτήσει μία μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική συμμαχία που θα τιμά την Ιστορία της και θα εγγυηθεί το μέλλον της» ήταν τα λόγια της Χρύσας Αράπογλου που ξεκινά τον αγώνα για μία «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη».

Γιατί η Καλαμαριά εκπέμπει SOS

Στη διάρκεια της ομιλίας της στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Καλαμαριάς, η υποψήφια δήμαρχος ανέλυσε και τους λόγους που τονίζει όλο αυτό το διάστημα πως η «Καλαμαριά εκπέμπει SΟS».

Αναφερόμενη στα έργα και τις ημέρες του Γιάννη Δαρδαμανέλη, η Χρύσα Αράπογλου τόνισε πως ο δήμαρχος είναι «Και με τον αστυνόμο και με τον τροχονόμο» εξηγώντας πως «κάτω από την πίεση Συλλόγων και αντιπολίτευσης, συναινεί σε ψηφίσματα που δεν εφαρμόζει, δεν έχει συγκροτήσει ούτε έναν φάκελο διεκδίκησης για ΚΑΝΕΝΑ θέμα, ψεύδεται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και διαψεύδεται από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών μέσα στην Βουλή. Το χειρότερο, αερολογεί παίζοντας με εκατοντάδες εκατομμύρια προκαλώντας φόβο και απογοήτευση, ότι «δεν γίνεται αλλιώς». Αυτή είναι η μοίρα μας.

Εμείς του λέμε ότι την μοίρα αυτού του τόπου την γράφουν οι κάτοικοί του. Όπως την έγραψαν γενιές πριν από εμάς» ήταν το μήνυμα που έστειλε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως «ο Δήμος διοικείται από μια ιδιότυπη οικογενειακή τριαρχία που λειτουργεί «καθ’ υπέρβασιν» των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων της, που αλλάζει τα πρωτόκολλα της εθιμοτυπίας, που προσβάλλει τα εκλεγμένα όργανα του δημοτικού συμβουλίου και περιθωριοποιεί τα στελέχη της διοίκησης. Τον τελευταίο καιρό εκφοβίζει εργαζόμενους που δείχνουν μια διάθεση υποστήριξης σε άλλους συνδυασμούς» Και κατέληξε πως «Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Δήμος δεν είναι το χωράφι του μπαμπά κανενός».

Το παραλιακό μέτωπο

Η Χρύσα Αράπογλου έκανε εκτενή αναφορά στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς. «Η σημερινή κατάσταση περιλαμβάνει λαμαρίνες και υπάρχει άμεσος κίνδυνος ανοικοδόμησης στο Καραμπουρνάκι. Υπάρχουν αποφάσεις αποχαρακτηρισμών στο Καραμπουρνάκι και στο Κόδρα, ενώ η παραλία είναι αδιάβατη στο μεγαλύτερο τμήμα της. Σκουπίδια, μπάζα και λιμνάζοντα νερά. Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι σχεδιασμοί από ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ για ανοικοδόμηση στη θάλασσα, ενώ βρίσκεται στον αέρα η ανανέωση των χρησιδανείων από την ΕΤΑΔ, εξαιτίας απεχθών όρων που επιβάλλονται». Τόνισε πως «η παραλία της Καλαμαριάς εξαιρείται από τον ενιαίο σχεδιασμό που κάνει η Περιφέρεια για την συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Να υποθέσουμε ότι θα εξαιρεθεί και από πιθανές χρηματοδοτήσεις για αναπλάσεις;», επισημαίνοντας ότι «η ακτογραμμή από πλεονέκτημα της Καλαμαριάς, από ανάσα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης, με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης αστικού πράσινου, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, πάρκων ανοιχτής παιδείας και πολιτισμού, κομμένη σε τεμάχια, κατάντησε πεδίο δημοπρατήσεων, χωρίς καμία συμμετοχή της κοινωνίας».

Οι δεσμεύσεις

Η Χρύσα Αράπογλου παρουσίασε κάποιες πρώτες δεσμεύσεις της δημοτικής της παράταξής.

– Τα θέματα της ακτογραμμής της Καλαμαριάς θα αναδειχθούν ως θέματα ολόκληρης της Θεσσαλονίκης.

– Θα εφαρμοστεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χωρίς παρεκκλίσεις.

– Θα εκπονηθεί ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης ολόκληρης της ακτής, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές.

– Θα υπάρξει σύντομη διαβούλευση για απόδοση χρήσεων στα διατηρητέα κτίρια μέσα στο Κόδρα, ως χώρων Πολιτισμού.

– Θα κηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού που να περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση μέχρι τη θάλασσα.

– Θα συγκροτηθούν φάκελοι με νομικά και κοινωνικά επιχειρήματα για την απαλλοτρίωση/ανταλλαγή των ιδιωτικών εκτάσεων στο
Καραμπουρνάκι.

– Θα υπάρξει διεκδίκηση των 20 στρεμμάτων του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών μέσα στο Κόδρα.

– Καμία οικοπεδική επιχείρηση δεν πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα στην μαρίνα της Αρετσούς.

– Θα υπάρξει διεκδίκηση του Κυβερνείου, που βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο αλλά και της πλαζ και του Ρεμέτζο.

– Υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ακτογραμμής μας από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Μίκρα.

Οι γειτονιές αλλάζουν

1. Σχέδια γειτονιάς

Στο Καραμπουρνάκι, το Κατιρλί, το Κουρί, την Αρετσού, τη Νέα Κρήνη, την επέκταση στον Αη Γιάννη, τον Φοίνικα, τον Βότση, την Κηφισιά, τον Άγιο Παντελεήμονα, το Βυζάντιο και το Κέντρο. Με πράσινες ενοποιήσεις των αθλητικών και εκπαιδευτικών υποδομών. Διεύρυνση του χώρου για πεζούς, ΑμεΑ, για τα παιδιά. Πάρκα γειτονιάς.

Σήμανση της ταυτότητάς τους. Διάχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών πολιτικών του Δήμου στην περιφέρεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Φοίνικα, καθώς όπως τόνισε η κ. Αράπογλου είναι η πιο υποβαθμισμένη γειτονιά της Καλαμαριάς. «Δεν είναι μόνον μια ξεχασμένη γειτονιά της Καλαμαριάς. Είναι και η ανατολική είσοδος της πόλης της Θεσσαλονίκης» τόνισε και παρουσίασε μία φωτορεαλιστική απεικόνιση για την επόμενη ημέρα του Φοίνικα.

2. Μετρό

Άμεση προτεραιότητα, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, για εκπόνηση ενός σχεδίου για τη ζώνη της γραμμής του μετρό. «Απαιτούνται άμεσες αποφάσεις, διαφορετικά μπορεί η γραμμή του μετρό να βοηθήσει στη γρήγορη μετακίνηση των κατοίκων προς το κέντρο και να πλήξει, ταυτοχρόνως, την οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα της Καλαμαριάς».

3. «Πόλεις που μαθαίνουν»

«Η Καλαμαριά πρέπει και μπορεί να ενταχθεί σε αυτές τις πόλεις ‘που μαθαίνουν’, να αναπτύξει καινοτόμες στρατηγικές που επιτρέπουν, ενθαρρύνουν και δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες όλων των ηλικιών να μαθαίνουν καθ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, συμβάλλοντας έτσι στη μετατροπή της πόλης τους σε μια πόλη που εκτιμά και σέβεται τις ανάγκες όλων ανεξαιρέτως των πολιτών».

Μετά το τέλος της παρουσίασης, η κ. Αράπογλου παρουσίασε την πρώτη ομάδα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με την «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» που είναι: Μπαλής Αγγελειδάκης, Ολυμπία Αντωνούδη, Βασίλης – Παναγιώτης Βουλγαρέλης, Ανδρέας Γεβρεξούδης, Σωτήρης Γεωργιάδης, Γρηγόρης Γκατζελάκης, Σάββας Θεοδωρίδης, Γεωργιάννα Καβακλιλή, Στέλλα Καρυπίδου, Ευτυχία Κασιμάτη – Σκούρα, Μαρία Κατσούρα, Θεοδώρα Κιφωνίδου, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Ζαχαρίας Κώστας, Δημοσθένης Λιόλιος, Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Στέλλα Μπάλλιου, Δημήτρης Μπλιάτκας, Μαρία Ξενιτίδου, Μανώλης Παπαδόπουλος, Παντελής Παπαπέρπος, Αργύρης Παρθενιάδης, Σωκράτης Πετκάνης, Γιάννης Πλακίδης, Γιώργος Ράπτης, Κώστας Σεϊτανίδης, Λάζαρος Τανταλίδης, Ευδοξία Τανταλίδου, Γιώργος Τελίδης, Γιώργος Τσαλής, Δήμητρα Τσαμποδήμου, Διογένης Τσώνης, Χρηστίνα Φοροπούλου, Ελένη Χάλογλου, Νίκος Χαμαλίδης, Σμαρώ Χατζίδου Παγώνη, Φραγκίσκος Βαξεβάνης (Τζέκος) και Ρούλα Πολίτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ