Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την υλοποίησή του 1 ου από τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί. Κατ’ επέκταση στις αρχές του έτους, αναμένεται η έναρξη των πρόδρομων εργασιών του έργου, ώστε την άνοιξη του 2024 να εκκινήσει χωρίς καθυστερήσεις η κατασκευή του Μουσείου, που θα ολοκληρωθεί το 2026.

Η ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International σε ρόλο Project Manager και Τεχνικού Συμβούλου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση του έργου, εργάστηκε εντατικά και συντονισμένα προκειμένου να επιλυθούν όλες οι εκκρεμότητες για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να
προχωρήσουν αποτελεσματικά όλα τα στάδια των μελετών.

Η ομάδα του Project Manager, παρείχε συνεχή υποστήριξη στη μελετητική ομάδα, στους αρχιτέκτονες του έργου τους Makridis Associates, τους Efrat-Kowalsky Architects, τους Heide & von Beckerath, σε θέματα πολεοδομικής και αδειοδοτικής νομοθεσίας, συντόνισε και συμμετείχε σε σειρά συναντήσεων με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες, καθώς και με φορείς του δημοσίου τομέα που σχετίζονται με την αδειοδότηση του Έργου, συμβάλλοντας στην άμεση επίλυση όλων των τεχνικών και αδειοδοτικών ζητημάτων και την επίσπευση των διαδικασιών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί», Δημήτρης Σαμαράς υπογραμμίζει σχετικά με την ολοκλήρωση της Αδειοδότησης: «Η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας του έργου αποτελεί ένα καθοριστικής σημασίας ορόσημο, καθώς ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της κατασκευής του στις αρχές του 2024. Η ένωση εταιρειών “Σαμαράς Συνεργάτες ΑΕ Σύμβουλοι Μηχανικοί” και Hill International ως Project Manager κατάφερε μέχρι τώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ανυπέρβλητα προβλήματα χωροταξικών θεμάτων και πολεοδομικών ρυθμίσεων στην περιοχή, και γι’ αυτό το σκοπό απαιτήθηκε ένας Νόμος και δύο Προεδρικά Διατάγματα, που κατέστησαν δυνατή την ολοκλήρωση της αδειοδότησης. Εξελίσσεται ήδη η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών και στις αρχές του έτους θα έχουμε τον Ανάδοχο Εργολάβο για τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων. Με την έμπρακτη υποστήριξη όλων των αρμόδιων φορέων ευελπιστούμε ότι το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, ένα αιώνιο σύμβολο μνήμης και ελπίδας με παγκόσμια ακτινοβολία, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του εντός του 2026, αποτελώντας το πρώτο εμβληματικό έργο διεθνούς ακτινοβολίας που θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη».

Υπενθυμίζεται ότι για το εμβληματικό έργο (που υλοποιεί η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ελληνικό δημόσιο, αλλά και από δωρεές όπως του Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά), χορηγήθηκε τους τελευταίους μήνες η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), καθώς και η έγκριση των υψομετρικών μελετών από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, παρουσιάστηκε από τους αρχιτέκτονες του έργου Πέτρο Μακρίδη απότους Makridis Associates, Meira Kowalsky από τους Efrat-Kowalsky Architects, Tim Heide και Verena von Beckerath από τους Heide & von Beckerath, και γενικά από τους μελετητές του έργου η Οριστική μελέτη του έργου στα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Αντρέα Κίντλ και της γενικής προξένου Θεσσαλονίκης Σίμπυλλα Μπέντικ, του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, του νεοεκλεγέντα δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, καθώς και του πρώην Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και εκπροσώπων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μουσειολογική  Αρχιτεκτονική Μελέτη

Στις αρχές του έτους, αναμένεται η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Μουσειολογικής μελέτης σε σύμπραξη του διεθνούς φήμης αμερικάνικου Μουσειογραφικού γραφείου, Gallagher & Associates και του διακεκριμένου Μουσειολόγου από το Ισραήλ, Yitzchak Mais, υπό την καθοδήγηση της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του έργου με τη συμμετοχή διακεκριμένων ιστορικών και ακαδημαϊκών συμβούλων), που περιλαμβάνει την εκπόνηση του  Master plan του Μουσείου, δηλαδή την ανάπτυξη του ιστορικού και αφηγηματικού περιεχομένου.

Τη σκυτάλη θα λάβει στη συνέχεια, η Μουσειογραφική μελέτη και ο αναλυτικός σχεδιασμός της  μόνιμης έκθεσης. Το Μουσείο έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τ.μ. και θα αποτελείται από έξι υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και θα αναπτύσσεται γύρω από ένα μικρό αστικό άλσος. Πέρα από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης, θα περιλαμβάνει χώρους περιοδικών εκθέσεων, αρχείων, εκπαίδευσης και έρευνας, χώρους πολλαπλών χρήσεων και αναψυχής και γραφεία διοίκησης, ενώ στο διπλανό ακίνητο θα δημιουργηθεί ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Την εκπόνηση της Αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Makridis Associates από τη Θεσσαλονίκη. Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω μεταμορφώνοντας το κτίριο σε έναν ζωντανό καμβά που μιμείται το φωτισμό των φάρων. Ο σχεδιασμός βασίζεται στις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας και κοινό στόχο όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η πιστοποίησή του έργου από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED.

Για τον Όμιλο «Σαμαράς & Συνεργάτες» είναι μεγάλη τιμή να υποστηρίζει ένα έργο που έχει τη δυναμική να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και σηματοδοτεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ