Εγκαινιάστηκε το ΚΕΠΕΑ Δήμου Θέρμης στο Λιβάδι

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία στο ορεινό Λιβάδι του δήμου Θέρμης.

Πρόκειται για μία αποκεντρωμένη δημόσια εκπαιδευτική δομή του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Βασικό έργο του ΚΕΠΕΑ Θέρμης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν ομάδες μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στο χαιρετισμό του κατά την τελετή των εγκαινίων ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «είμαστε όλοι χαρούμενοι και περήφανοι που σήμερα φτάσαμε να εγκαινιάζουμε ένα στολίδι στο όμορφο φυσικό περιβάλλον του Λιβαδίου, όπως το επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή παρά τις αντιρρήσεις πολλών. Πρόκειται για μια σημαντική εκπαιδευτική μονάδα για τον τόπο μας που αξιοποιεί τη βιωματική μάθηση  και εφαρμόζει καινοτόμες παιδαγωγικές μεθόδους για τα παιδιά μας, συμμετέχει σε έξι  ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και σε περιφερειακά και εθνικά δίκτυα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και σε όλους όσους οραματίστηκαν και συνέβαλαν στην ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου, αλλά και σε εκείνους που πολέμησαν την όλη προσπάθεια. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όλους εκείνους που στάθηκαν εμπόδιο στην ίδρυση και λειτουργία του ΚΕΠΕΑ, το οποίο αν και ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2018 στελεχώθηκε και λειτούργησε έπειτα από επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες υπουργείου, δήμου Θέρμης αλλά και  Δασαρχείου,  το Μάρτιο του 2022, ξεπερνώντας μεγάλα εμπόδια που προέκυψαν σε όλη τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας του».

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον πρωτεργάτη όπως ανέφερε του έργου, τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Γιώργο Κουλαουζίδη για την πολύτιμη συνδρομή του στην ίδρυση του ΚΕΠΕΑ, το σύμβουλό του Θανάση Σαρακίνο και το δημοτικό Σύμβουλο Σάββα Φωτιάδη, καθώς και τη δασάρχη Φιλοθέη Μελλά αλλά και την εκπρόσωπο του Δασαρχείου Διαμάντω Μαυρογονάτου για την πολύτιμη συμβολή τους.

«Ένα σύνολο ενεργειών από πλευράς δήμου κατατείνει στο να αποτελέσει σήμερα το Λιβάδι τόπο προορισμού. Παραδίδουμε  ένα κτίριο που ανακαινίστηκε μέσω leader από τον τότε δήμο Βασιλικών, το οποίο στη συνέχεια παρέλαβε ο διευρυμένος δήμος Θέρμης το 2015 με πολλές φθορές και ελλείψεις. Τότε η Επιτροπή που είχε συσταθεί με στόχο την αξιοποίησή του σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή Θέρμης  αποφάσισαν να γίνει εκπαιδευτικό Κέντρο, με στόχο να φιλοξενεί παιδιά από όλη την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Οι ενέργειες του δήμου που ακολούθησαν ήταν αρχικά η ανακαίνιση και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, η κατάρτιση σχετικών μελετών, η δημοπράτηση και η ανάθεση του έργου με οριστική παραλαβή του έργου το 2021, με προϋπολογισμό πάνω από 600.000 ευρώ».

Ο δήμαρχος Θέρμης σημείωσε επίσης ότι «ο απολογισμός του ενός έτους λειτουργίας αλλά και ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού προσωπικού για τον επόμενο χρόνο  του Κέντρου ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Σήμερα στο Λιβάδι λειτουργεί μία σημαντική εκπαιδευτική μονάδα που είναι ενταγμένη σε ένα γενικότερο σχεδιασμό του δήμου που αφορά το ιστορικό ορεινό Λιβάδι, ώστε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα, αλλά και τον πληθυσμό του χωριούΘέλουμε το Λιβάδι να αποτελεί ένα σημαντικό τόπο προορισμού για τον κάθε επισκέπτη». Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «η  σημερινή δημοτική αρχή θέτει στόχους και εργάζεται με ζήλο για την υλοποίησή τους και παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια δεν σταματά να αγωνίζεται για την επιτυχία και το θετικό τελικό αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος πως με τον ίδιο ζήλο θα πετύχουμε και τους επόμενους στόχους μας όπως αυτόν της διασύνδεσης με το Ζαγκλιβέρι και τον Άγιο Χαράλαμπο, που αποτελεί στόχο δεκαετιών. Αλλά και την ένταξη των ορεινών μονοπατιών σε ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Τουρισμού, όπου ήδη έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος από πλευράς δήμου».

Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Αγγελόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαντική συμβολή του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή, του Γιάννη Παντή που όπως ανέφερε «ήταν από εκείνους που έδωσαν μεγάλο αγώνα για τη δημιουργία του ΚΕΠΕΑ Λιβαδίου. «Αν κάτι μάθαμε σήμερα από την ιστορία ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου είναι δύο πράγματα: Πρώτον ότι στον τόπο αυτό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν οράματα και παρά τις όποιες δυσκολίες  καταφέρνουν να τα υλοποιήσουν με τη θέληση που έχουν, το σχεδιασμό και τη δημιουργικότητά τους. Το δεύτερο που μάθαμε σήμερα είναι ότι ένα έργο μπορεί να είναι για χρόνια στις καλένδες και τις υποσχέσεις ωστόσο το μόνο που πρέπει να γίνει για την υλοποίησή τους είναι δύο υπογραφές. Προσωπικά από τη σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να κρατήσουμε δύο μόνο στοιχεία, το όραμα και τη θέληση».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Λιβαδίου Δημήτριος Γουδήρας έκανε μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό ίδρυσης και λειτουργίας του ΚΕΠΕΑ. «Την ιδέα ίδρυσης και λειτουργίας του Κέντρου αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος και με συντονιστή τον τότε γενικό γραμματέα του δήμου Γιώργο Κουλαουζίδη εργαστήκαμε και ετοιμάσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για το Κέντρο.

Η Κοινότητα Λιβαδίου υπόσχεται σε όλους τους φορείς και ιδιαίτερα στο έμπειρο προσωπικό του ΚΕΠΕΑ πως θα σταθεί στο πλευρό τους και θα υποστηρίξει με κάθε μέσο που διαθέτει την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του Κέντρου. Άλλωστε Κοινότητα Λιβαδίου και Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών ετοίμασαν ήδη πέντε μονοπάτια πεζοπορίας   κατάλληλα για μαθητές δημοτικού σχολείου και εξέδωσαν με δαπάνες του δήμου Θέρμης ένα σημαντικό τουριστικό οδηγό που παρέχει όλα τα απαραίτητα ιστορικά στοιχεία, αλλά και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, της Κοινότητά μας, ο οποίος διανέμεται ήδη στον κάθε επισκέπτη του ΚΕΠΕΑ και του χωριού μας». Κλείνοντας ο κ. Γουδήρας ευχαρίστησε το δήμαρχο Θέρμης «που αγκάλιασε την ιδέα μας και εργάστηκε με τόσο ζήλο για την υλοποίησή του, αλλά και όλο το δημοτικό Συμβούλιο. ‘Ένα μεγάλο ευχαριστώ, τέλος, στο εξαιρετικό  εκπαιδευτικό προσωπικό που στελεχώνει σήμερα το Κέντρο που μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας του πέτυχαν σημαντικά και μεγάλα αποτελέσματα».

Η προϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Λουκία Λιθοξοΐδου   αναφερόμενη στις μέχρι τώρα δράσεις του Κέντρου σημείωσε μεταξύ άλλων τα τρία πιλοτικά προγράμματα που αξιοποιεί το Κέντρο για την επιμόρφωση και τα σεμινάρια των εκπαιδευτικών,  τη συμμετοχή του επίσης σε έξι ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία μέχρι σήμερα συμμετείχαν 214 Έλληνες και ξένοι πολίτες, στα δίκτυα και τις δράσεις που υλοποιεί σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο αλλά και στην μεγάλη επισκεψιμότητά του. «Έως σήμερα έχουν επισκεφθεί το Κέντρο 26 σχολικές μονάδες και συνολικά 1.500 μαθητές και μαθήτριες. Για την βέλτιστη δε υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του το Κέντρο συνεργάζεται με πολλούς φορείς του δήμου και σημαντικούς Οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, την Τράπεζα Γενετικού υλικού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα έχει υλοποιήσει ήδη 13 σεμινάρια για 530 εκπαιδευτικούς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ