ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ανοικτό το ενδεχόμενο μεγάλων αυξήσεων στα δημοτικά τέλη

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο αυξήσεων και μάλιστα σε ποσοστό έως και 35% στα δημοτικά τέλη που καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες στον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού τα δημοτικά ταμεία άρχισαν να στερεύουν αφενός από τα μειωμένα έσοδα λόγω της πολιτικής ελαφρύνσεων που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου από αποφάσεις της κυβέρνησης και άλλων φορέων που δημιουργούν οικονομικές επιβαρύνσεις συνολικά στους δήμους της χώρας.

Το αδιέξοδο που διαφαίνεται αναφορικά με τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών οδήγησε τον απερχόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, μόλις λίγες ημέρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του, στην απόφαση να ζητήσει από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική ενίσχυση 8,5 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί μέρος των οικονομικών βαρών.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ζέρβας, ο προϋπολογισμός του δήμου Θεσσαλονίκης για το 2024 επιβαρύνεται μεταξύ άλλων με περίπου 5,2 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους δημοτικούς υπαλλήλους, με 6,65 εκατ. ευρώ από το τέλος ταφής, με 1,9 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική του ΦοΔΣΑ και με 655.000 ευρώ από την υποχρεωτική ένταξη στον οργανισμό του δήμου Θεσσαλονίκης του προσωπικού διαφόρων νομικών προσώπων του δήμου που με απόφαση της πολιτείας καταργούνται.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Η τελική εισήγηση του οικονομικού επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να κατατεθεί αρχικά στην οικονομική επιτροπή και στη συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, αφού η ψήφιση των ανταποδοτικών τελών αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνταξη και την κατάθεση του δημοτικού προϋπολογισμού για το νέο έτος.

Αρκετοί, ωστόσο, είναι αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες αν το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο θα συναινέσει εν τέλει σε μια τόσο μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών και δεν αποκλείουν την πιθανότητα το βάρος των αποφάσεων και για τα τέλη και για τον προϋπολογισμό να μετατοπιστεί στη νέα διοίκηση του Στέλιου Αγγελούδη, που αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Σε πρώτη φάση το θέμα όχι των ανταποδοτικών, αλλά των τελών στάθμευσης και των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων επρόκειτο να συζητηθεί σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρξε απαρτία, δεν συμπληρώθηκε δηλαδή ο αριθμός των 25 συμβούλων που είναι απαραίτητος, για να συνεδριάσει το όργανο. Το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από μέρους της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για «προαποφασισμένη ματαίωση» και «πλήρη διάλυση της απερχόμενης διοίκησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ