Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης: Ημερίδα για τις προοπτικές ανάπτυξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Τα παράπονα, τα αιτήματα, οι παρατηρήσεις, τα σχέδια και οι δεσμεύσεις, τέθηκαν εμπεριστατωμένα και συζητήθηκαν εξονυχιστικά στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του ΦοΔΣΑ.

Το ευοίωνο, όπως διαγράφεται, μέλλον και οι προοπτικές ανάταξης της Δυτικής Θεσσαλονίκης τέθηκαν επί τάπητος με τη συμμετοχή πολιτικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών παραγόντων.

Σκέψεις, σχέδια (άλλα επί χάρτου, άλλα έτοιμα να υλοποιηθούν), στρατηγικές, προβληματισμοί, προκλήσεις, προβλήματα, αιτήματα, υποσχέσεις, δεσμεύσεις ξεδιπλώθηκαν στο τραπέζι του διαλόγου με το στοίχημα ωστόσο να είναι ένα: H ισόρροπη ανάπτυξη της, επί πολλά χρόνια παρατημένης στη μοίρα της, Δυτικής Θεσσαλονίκης που διψά για οραματικά projects τα οποία θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να απολαύσει την ευημερία που της αξίζει και να δρέψει τους καρπούς της προόδου.

Τα τελευταία χρόνια η παραμελημένη και μονίμως στο περιθώριο Δυτική Θεσσαλονίκη κάνει όλο και πιο τολμηρά βήματα για να γείρει τη… ζυγαριά από το κέντρο προς το μέρος της με τους αρμόδιους φορείς να στρέφουν το βλέμμα δυτικά επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στην «αναγέννηση» της περιοχής.

Στην ημερίδα παρέστη και μίλησε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου. «Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, δεν σέβονται έμπρακτα το Σύνταγμα και τις για την αυτοδιοίκηση επιταγές του. Δεν «σπάνε θερμόμετρα αγάπης» για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και για μας τους αυτοδιοικητικούς», δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «αξίζει κανείς να ζει στον δήμο μας, που διαθέτει τις καλύτερες προνοιακές δομές και η ζωή εδώ δεν είναι καθόλου υποβαθμισμένη».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του.

Είμαι ομιλητής στην ενότητα της σημερινής ημερίδας με θεματική τις «Δράσεις και διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης».

Παρεμπιπτόντως μου ζητήθηκε να απαντήσω σε δημοσκοπικό εύρημά σας, σύμφωνα με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής των Αμπελοκήπων (αλήθεια γιατί όχι και του Δενδροποτάμου) προτάσσουν τη δημόσια ασφάλεια (28%). Ένα ζήτημα που αφορά πια όλη την Ελλάδα. Απαντώ λοιπόν ευθέως. Το ερώτημα αυτό θα έπρεπε να απευθυνθεί στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο και την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας ως καθ’ ύλην και κατά νόμον αρμόδιους και υπεύθυνους. Εμείς ως δήμος έχουμε κατά καιρούς ενημερώσει και διαμαρτυρηθεί κι έχουμε επισημάνει. Ως δήμος δεν έχουμε δημοτική αστυνομία. Τώρα αναμένουμε να αποκτήσουμε για την ευταξία της πόλεώς μας. Αλλά η εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών είναι έργο του κεντρικού κράτους δια της κρατικής αστυνομίας κι όχι της αυτοδιοίκησης.

Ακούσθηκαν από τους συναδέλφους κ.κ Κλ. Μανδαλιανό, Ι. Ιωαννίδη, Δ. Δεμουρτζίδη τα ζητήματα της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Δεν θα αναλώσω χρόνο γι’ αυτά κι εγώ. Θα απαντήσω όμως βλέποντας τη μεγάλη εικόνα για τη χώρα και την αυτοδιοίκηση. Έτσι όπως σταθερά διεκδικούμε κι απαιτούμε ως αυτοδιοίκηση.

Ζητάμε την διοικητική μεταρρύθμιση του πιο γραφειοκρατικού, πιο συντηρητικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά τα ομολογουμένως θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Ενός κράτους το οποίο ενώ κατά το άρθρο 101 του Συντάγματος πρέπει να έχει οργανωθεί κατά το αποκεντρωτικό σύστημα, αυτό δηλαδή το κράτος εξακολουθεί να λειτουργεί συγκεντρωτικά, να μην αποκεντρώνει αρμοδιότητες. Να μην μεταφέρει αρμοδιότητες στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια Αυτοδιοίκηση με πόρους, προσωπικό και μέσα για την άσκησή τους.

Ένα κράτος που θέλει δέσμιά του και υποχείριό του την Αυτοδιοίκηση. Που δεν εφαρμόζει την Συνταγματική Επιταγή (άρθρο 102 του Συντάγματος) για Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είναι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, περιορίζονται σε λιγότερο από 2 δις ευρώ. Δηλαδή έχουμε μια παράνομη, αντισυνταγματική παρακράτηση, που γίνεται με μη νόμιμη δηλαδή αντισυνταγματική διάταξη νόμου.

Δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με ελάχιστα φωτεινά διαλείμματα, δεν σέβονται έμπρακτα το Σύνταγμα και τις για την αυτοδιοίκηση επιταγές του. δεν «σπάνε θερμόμετρα αγάπης» για το θεσμό της αυτοδιοίκησης και για μας τους αυτοδιοικητικούς.

Έτσι αντί να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς αποκλίνουμε. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση του συνόλου του Διοικητικού Συστήματος της χώρας και της Α’ και Β’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης. Κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε να γίνεται. Αυτή είναι η μεγάλη μας διεκδίκηση. Τα κόμματα που έρχονται διαχρονικά στην εξουσία και οι κυβερνήσεις παριστάνουν τους κουφούς. Γνωρίζουν πολύ καλά την ορθότητα των προτάσεών μας αλλά δεν θέλουν να τις αποδεχθούν.

Γι’ αυτό κι εμείς δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε όσα η αυτοδιοίκηση δικαιούται κι όσα το Σύνταγμα επιτάσσει.

Σας ευχαριστώ.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Α΄ Αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ