Διήμερο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού από τα ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης Συκεών

Αρχίζει σήμερα Τετάρτη με τη συμμετοχή ομάδων και από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες

Διήμερη γιορτή γεμάτη νότες και χορευτικά βήματα με πρωταγωνιστές άτομα της Τρίτης ηλικίας διοργανώνουν τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Νεάπολης-Συκεών και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού των ΚΑΠΗ που οργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, αρχίζει αύριο Τετάρτη 24 Μαΐου και ολοκληρώνεται μεθαύριο Πέμπτη (25 Μαΐου) στην αίθουσα εκδηλώσεων των 1ου-5ου Δημοτικών Σχολείων Συκεών (Ζαχ. Γουναρίδη 1).

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν και τις δύο ημέρες στις 7 το απόγευμα με επιλεγμένα τμήματα από τις χορευτικές ομάδες των ΚΑΠΗ Πεύκων, Συκεών, Αγίου Παύλου, Νεάπολης, Ευαγγελίστριας να… σέρνουν το χορό. Τη 2η μέρα θα συμμετέχει και χορευτική ομάδα του ΚΑΠΗ Λαγκαδά ενώ το μουσικό σχήμα «Σαλονικιώτικο Τακίμι» θα συνοδεύσει και τις δύο μέρες με παραδοσιακά τραγούδια και μελωδίες.

Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή σε αυτή την γιορτή αισιοδοξίας που φιλοδοξεί να φέρει πιο κοντά ιδιαίτερα ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε από αύριο τη μεγάλη γιορτή των ΚΑΠΗ που αποδεικνύει ότι τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων είναι μεταξύ άλλων και κυψέλες πολιτισμού», σημειώνει σε σχετική δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. «Τα ΚΑΠΗ που κάποτε χλευάστηκαν σαν «δημοτικά καφενεία» απέδειξαν με τη λειτουργία τους ότι αποτελούν ζωντανό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας, εστίες κοινωνικοποίησης, πολιτισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων», τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος και καταλήγει: «Στο δήμο μας οι εγγεγραμμένοι στα ΚΑΠΗ εκτός από συνεχή κίνητρα δημιουργίας έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε γιατρούς πολλών ειδικοτήτων καθώς και σε εξετάσεις και σε κατ’ οίκον επισκέψεις όταν χρειαστεί, κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που μειώνει το άγχος της καθημερινότητας, και ενισχύει τη διάθεση για ζωή. Αμέσως μετά τη γιορτή αρχίζουν οι εκδρομές σε ολόκληρη την Ελλάδα, όλες ιδιαίτερα προσεγμένες, στις οποίες τα μέλη των ΚΑΠΗ συμμετέχουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς οικονομικούς όρους».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός συγχαίρει όλα τα μέλη των ΚΑΠΗ και των τεσσάρων ενοτήτων του δήμου για την δημιουργική τους διάθεση και για την προθυμία με την οποία προτείνουν και οργανώνουν συνεχώς νέες εκδηλώσεις. «Η ζωτικότητά τους και ο ενθουσιασμός με τον οποίο ανταποκρίνονται σε κάθε νέα πρόταση μας ενθαρρύνει να κάνουμε περισσότερα βήματα μπροστά και να σκεφτόμαστε συνεχώς καινούριες ιδέες προς υλοποίηση που θα δώσουν επιπλέον ενδιαφέρον στην κοινότητα».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Τετάρτη 24 Μαΐου

  • ΚΑΠΗ Πεύκων: Χοροί από τον Έβρο
  • Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών: Νησιώτικοι χοροί
  • Β΄ ΚΑΠΗ Συκεών: Χοροί από τη Θράκη
  • Γ΄ ΚΑΠΗ Συκεών: Χοροί από τη μικρά Ασία

 

Πέμπτη 25 Μαΐου

  • ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου: Χοροί από τη Μακεδονία
  • Α΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης: Χοροί από τον Έβρο
  • ΚΑΠΗ Δήμου Λαγκαδά: Χοροί από τη Μακεδονία
  • Β΄ ΚΑΠΗ Νεάπολης: Βλάχικοι και καραγκούνικοι χοροί
  • ΚΑΠΗ Ευαγγελίστριας: Χοροί από τη Μακεδονία

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ