Δεν ήταν αρχαίο το εύρημα στην οδό Ι.Δραγούμη – Θα συνεχιστούν οι εργασίες της ΕΥΑΘ

Θα συνεχιστούν άμεσα -όπως όλα δείχνουν- οι εργασίες της ΕΥΑΘ στην οδό Ίωνος Δραγούμη, για την αντικατάσταση μεγάλου αγωγού, που οδηγεί σε κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της Θεσσαλονίκης, μετά το προσωρινό «φρένο» που έβαλε ένα εύρημα, που αρχικά προκάλεσε εντύπωση λόγω του μεγέθους του και ερωτηματικά για την προέλευσή του.

«Πρόκειται για περίπου 13 μέτρα από τη θεμελίωση ενός κτηρίου των αρχών του 20ου αιώνα, το οποίο επεκτείνεται και κάτω από την Τράπεζα της Ελλάδος», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Τσιγαρίδα. «Τέτοια κτίσματα του 20ου αιώνα, τα οποία είναι νεότερα -και όχι αρχαία, δεν τα κρατάμε. Αυτό όμως μέχρι στιγμής παρέμεινε έτσι για λίγο, μέχρι να το καθαρίσουμε, να δούμε τι ακριβώς είναι και να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το κρατήσουμε, όχι βεβαίως για να φαίνεται, αλλά να μην το καταστρέψουμε», προσθέτει η κ. Τσιγαρίδα. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ζητήθηκε από την ΕΥΑΘ, αν είναι δυνατόν, να κάνει μία προσπάθεια να περάσουν οι αγωγοί δίπλα από τη θεμελίωση του κτηρίου και στη συνέχεια να σκεπαστεί και πάλι, έχοντας βέβαια υπόψιν ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος σε μία περίοδο που η Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζει σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΥΑΘ, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, καθώς το υπέδαφος είναι πολύ πυκνό από άλλα δίκτυα και εμπόδια, ενώ το έργο που έχει ξεκινήσει από το ύψος της Λεωφόρου Νίκης και έχει φτάσει έως την Τσιμισκή, πρέπει να φτάσει εντός του χρονοδιαγράμματος μέχρι το ύψος της Εγνατίας.

Οι πληροφορίες πάντως που …πρόσφερε το συγκεκριμένο κτήριο, το οποίο καταγράφηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, έχουν να κάνουν με την οικοδομική γραμμή της πόλης πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917, δηλαδή στις αρχές του 20ου αιώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ