Αναδάσωση στα Πεύκα με φύτευση 20 χιλ. δένδρων σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ

Στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής στοχεύει η μεγάλης κλίμακας αναδάσωση

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα φύτευσης 20.000 δέντρων έχει στα σκαριά η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Life Terra. Τα δέντρα θα φυτευτούν στην αναδασωτέα δημοτική έκταση του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη δημοτική ενότητα Πεύκων, με στόχο να αναζωογονηθεί το φυσικό οικοσύστημα αλλά και να αντιμετωπιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η κλιματική κρίση με τη μείωση του αποτυπώματος μας σε άνθρακα.

Ο σχεδιασμός της αναδάσωσης περιλαμβάνει την φύτευση νέων γηγενών δέντρων και φυτών, καθώς και νέων ειδών για τον εμπλουτισμό της τοπικής βιοποικιλότητας σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των ασθενικών ατόμων. Επιδίωξη είναι η σύνθεση ενός χαρακτηριστικού δάσους μακίας βλάστησης για να τονιστεί ο μεσογειακός χαρακτήρας της περιοχής. Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία άλσους καρποφόρων δέντρων και αρωματικών φυτών με στόχο να αποτελέσει κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επισκέψιμο από την σχολική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «η απογοητευτική αναλογία πρασίνου στην πόλη της Θεσσαλονίκης που είναι μικρότερη από 2 τ.μ ανά κάτοικο όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβάλει για τη βιωσιμότητα πόλεων και πολιτών 8 με 10 τ.μ ανά κάτοικο, πρέπει πάση θυσία να ανατραπεί» και υπενθυμίζει την πρότασή του για «Πράσινο Πέταλο» στη Θεσσαλονίκη, «έναν νέο πνεύμονα πρασίνου με υπερτοπικό χαρακτήρα και συνεισφορά σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, εγχείρημα στο οποίο συμβάλλει η πολύ σημαντική προσπάθεια της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Πρασίνου με τον διπλασιασμό των δέντρων στην περιοχή μας σε μια περίοδο κατά την οποία αναδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πόλης μας στην κλιματική κρίση».

«Ο σχεδιασμός της αναδάσωσης είναι μία προσπάθεια που την προετοιμάζουμε σχεδόν έναν χρόνο προκειμένου να επιτύχουμε μία παρέμβαση ολιστική και ολοκληρωμένη. Η παρέμβασή μας είναι ένα καθοριστικό εγχείρημα για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής των Πεύκων, το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και θα έχει τεράστια περιβαλλοντική συμβολή σε ολόκληρο τον δήμο. Οδεύουμε πλέον στο στάδιο της υλοποίησης με την ολοκλήρωση της μελέτης αναδάσωσης την οποία και θα παρουσιάσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην τοπική κοινότητα» υπογραμμίζει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη.

Μία από τις βασικές επιδιώξεις του εγχειρήματος, πέρα από την επαγγελματική δενδροφύτευση λόγω της μεγάλης κλίμακας της αναδάσωσης, είναι η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση της κοινότητας μέσα από τη συμμετοχή εθελοντών στις δενδροφυτεύσεις που θα προγραμματιστούν με την έναρξη της φυτευτικής περιόδου. Σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE TERRA, θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια, διά ζώσης και διαδικτυακά, για την εκπαίδευση των συντονιστών των εθελοντών, των TerraLeaders, οι οποίοι θα μπορούν να καθοδηγήσουν τους υπόλοιπους και να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της δεντροφύτευσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

Storage24
Storage24
sms-marketing.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ